/ Тина Соколова, Дарик Пловдив
Румен Петков, адвокат на почерненото семейство Стоянови
99934
Румен Петков, адвокат на почерненото семейство Стоянови
  • Румен Петков, адвокат на почерненото семейство Стоянови
4 години и 10 месеца лишаване от свобода даде Окръжният съд на бившия затворнически надзирател Георги Доков за смъртта на 16-годишно момче, блъснато от колата му при шофиране в пияно състояние. Цялата му присъда е 7 години и 3 месеца, но тъй като делото протече по съкратената процедура, се намалява с една трета. Освен това мъжът е лишен от право да кара автомобил за 6 години.

Пиян шофьор уби тийнейджър велосипедист
 
Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив. Дотогава Доков остава с постоянна мярка „Задържане под стража“, която също може да бъде обжалвана.
 
Доков е обвинен, че на 30 август около 20.40 часа тази година при шофиране по пътя от село Сарая към съседното Ивайло под въздействието на 1,58 промила алкохол по показания на дрегера е блъснал и убил на място колоездач – 16-годишния Станислав Стоянов.

Протест: Над 200 души поискаха доживотен затвор за мъж, убил дете на пътя (СНИМКИ)
 
Съдебният процес започна днес и приключи още с първото заседание. Доков призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и прие да се ползват доказателствата от досъдебното производство, без да се събират нови и да се разпитват свидетели. За това престъпление са предвидени от 3 до 15 години затвор, но при съкратено следствие наказанието се намалява с една трета.
 
В съдебната зала бяха и родителите на загиналото дете. Бащата коментира, че и хиляда години затвор да наложат магистратите, това няма да върне единственото му дете – то е в гроба. Няма как да се върне предишният живот на едно почернено семейство. И че очаква след като Доков излежи наказанието си, отново да си позволява да кара пиян. Все пак призова магистратите да използват цялата тежест на закона.

Надзирател, блъснал с автомобил дете, е отстранен от длъжност
 
По време на заседанието се разбра, че мъжът има девет предишни наказания за нарушения на пътя. Повечето – административни, но факт е, че през 2012 година е правил и катастрофа, има и случай при проверка да откаже проверка с дрегер за алкохол.

От 10 години затвор до условна присъда поискаха по време на заседанието страните от процеса. Според адвоката на родителите на загиналото дете - Румен Петков, справедливо би било да се определят 10 години, предвид многото отегчаващи обстоятелства и това, че е погубен детски живот.