30 обвинителни акта за пране на пари за 30 дни
30 обвинителни акта за пране на пари за 30 дни / netinfo

Прокуратурата внесе 30 обвинителни акта за пране на пари през последните 30 дни, съобщи в Смолян заместник главният прокурор Христо Манчев. Според министър Румен Петков едно от повдигнатите обвинения от прокуратурата е резултат от съвместна реализация на службите на МВР и колегите им от ФБР.

Вътрешният министър и заместник главният прокурор участваха в работна среща с областния управител Петър Фиданов, директора на ОДП ген. Никола Михайлов, кмета на Смолян Дора Янкова, представители на ръководствата на окръжния съд, окръжната прокуратура, окръжната следствена служба, териториалната дирекция на НАП.

Министър Петков съобщи, че окръжният прокурор на Смолян Димчо Георгиев е разпоредил проверка за произхода на средствата, с които се изграждат туристическите обекти в Пампорово. Според вътрешния министър подобни действия са част от мерките за гарантиране на хигиената в инвестиционния процес.

Трябва да е съвършено ясно, че борбата с корупцията и с прането на пари са необходимост преди всичко на българската държава и след това е въпрос, който се поставя от нашите европейски партньори, коментира вътрешният министър. По негови думи до средата на ноември в МВР ще има оперативно съвещание с областните полицейски директори, на чиято територия има сериозно развитие на туризма.

Ако при проверките в Пампорово има данни за престъпления, ще се образуват досъдебни производства и ще се пристъпи към отнемане на тези пари, които са придобити по незаконен начин, прогнозира Димчо Георгиев.

Заради бурното развитие на туристическия комплекс в Пампорово ще се търси решение за изграждане на районно полицейско управление в курорта, за да се създаде сигурност в туристите и да се облекчи работата на областната дирекция на полицията,

посочи Румен Петков. Той се ангажира министерството да отпусне допълнителни щатни бройки и да осигури с техника новото управление, очаквайки съдействие и от собствениците на туристическите обекти.

В отговор на журналистически въпрос Румен Петков коментира, че налагането на предпазна клауза спрямо България в който и да е от секторите ще бъде незаслужена мярка. За служителите на митницата и на "Пътни такси и разрешителни", цитирани в материалите на европейските експерти, министърът отбеляза, че имотите им далеч не отговарят на реалните им доходи.

Вътрешният министър изрази увереност, че европейските партньори оценяват съвършено различната атмосфера в страната за нетърпимост към корупцията и престъпността.