/ БГНЕС, архив
2000 автобуса спират движение за час и половина
97800
2000 автобуса спират движение за час и половина
  • 2000 автобуса спират движение за час и половина
Протестът на автобусните превозвачи, недоволни от Проектозакона за Българска автомобилна камара ще се проведе, тъй като до момента няма обратна връзка с вносителите на закона.

Автобусните превозвачи с предупредителен протест, не искат Автомобилна камара
 
Това заяви за Дарик Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Около 2000 автобуса няма да потеглят по маршрутите си днес в периода между 14 и 15.30 часа.
 
"Автобусите, които тръгват от София за Бургас, Пловдив, Слънчев бряг, Поморие, Варна, Добрич, Исперих, Омуртаг, Дулово, Велико Търново, Търговище, Шумен, и от Пловдив за София, колегите няма да пътуват", обясни Милтенова.
 
Тя уточни, че пътниците, закупили билети за този период, ако се откажат от пътуването, могат да получат парите си обратно. "Тези, които искат да пътуват могат да пият по кафе и ще тръгнат в 15.30 ч", посочи Магдалена Милтенова.

БСП обвини ГЕРБ в лобизъм в транспортния сектор
 
Тя добави, че до час ще внесат в Столична община заявление за протестно шествие на 25 юни, в което ще се включват най-малко 250 автобуса. Най-вероятно в него няма да участват някои от фирмите, които са убедени, че ще имат ръководни места в камарата, прогнозира Милтенова.

Според протестиращите, законопроектът за Българска автомобилна камара е „приватизиране на държавната корупция“. Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".
 
Така съмнителните практики, които пораждат корупция няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочват от бранша.

Проектозаконът предвижда членството в Камарата да е задължително. То ще е свързано с такси и членски внос, но няма да дава права на членуващите в нея, смятат автобусните превозвачи, които ще протестират днес.
 
Според тях, веднъж избран Управителният съвет на Камарата може да стане практически несменяем, а останалите членове няма да могат да влияят върху неговата работата му.