Болно момиченце на две години и половина живее без поставена диагноза от раждането си. В момента малката Габи тежи 5.5 килограма и е висока само 73 см, съобщава NOVA.

Заради противоречащи становища и смяната на ръководства Фондът за лечение на деца все още не е одобрил консултация на детето в чужбина.

С най-щастливото събитие за Борислава Танева започва и ходенето по мъките. Дъщеричката й Габи се появява на бял свят със сериозни здравословни проблеми. "Голям кошмар изживяхме", казва лаконично Борислава.

Момиченцето има проблеми с храносмилателната система и тежи едва 5.5 килограма. Вече две години и половина лекарите у нас не могат да установят от какво е болна Габи. "Тестове, изследвания, какво ли не преживя, дори сърдечна операция. Състоянието й не се подобрява, а напротив - влошава се с всеки изминал ден", казва Борислава.

Осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ на операция

Макар да няма точна диагноза, медиците правят всичко по силите си, за да помогнат на крехкото дете. В продължение на година и половина детенцето тежало четири килограма и половина и борбата за последния наддаден килограм била голяма, казва майката.

Препоръката на специалистите е консултация в чужбина. Повече от година обаче решението за нея е в ръцете на Фонда за лечение на деца. Вече три ръководства на институцията не могат да решат случая на Габи. "Когато заявителите не предоставят точната документация, това забавя целия процес. Затова няколко пъти сме връщали майката", казва настоящият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева.
Като за всяка майка и за Борислава всяко връщане се превръща в безкрайно чакане. "Всеки ден е ценен за нас", напомня тя.
 
Все още не са правени интервенции на малкия Байрям, защото нямал имунизации

На последното заседание на Обществения съвет на институцията в сряда отново изникват неясноти. Съветът не е взел окончателно решение за случая с Габи, а разпоредил да бъде изискано още едно допълнително становище, казва д-р Троева. Въпреки това новият шеф на Фонда увери, че родителите на Габи ще получат окончателен отговор до две седмици.
nova.bg