/ iStock/Getty Images
17 са новите случаи на COVID-19 у нас. Общият брой в страната вече е 2770. Активните области са 6 - в София - 6, Пазарджик - 4, Видин - 2, Шумен - 2, Сливен - 1, Хасково - 1 и Ямбол - 1. 1378 са активните случаи в странта.Това съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

COVID-19 отслабва на Балканите, Хърватия не регистрира заразени (ВИДЕО)

255 са случаите при медицински лица, един нов случай има за последното денонощие при медицинска сестра в Ямбол. Няма нови случаи на заразени деца. 10 деца са излекувани.

В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е преведен от Пазарджик.

Тъжен рекорд: Над 100 000 починали от COVID-19 в САЩ

198 са хоспитализираните пациенти, 20 са в интензивни отделения.

53 са новите оздравели. Общо излекуваните са 965.

Мутафчийски каза още, че българска делегация от ВМА е била на еднодневно посещение в Университетската болница "Сан Матео" в Павия, Италия. Там е преподавал самият Голджи.

Има неща, които практикуват там, които са полезни и за въвеждане у нас - освен меренето на температура, след това изследване на белия дроб с ехограф, което не е разпространена практика в България, след което при откриване на COVID-болен се прави рентгенография заедно с хематологични изследвания и биохимични изследвания, насочващи към самото заболяване, смята Мутафчийски.

Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време (ВИДЕО)

ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за взаимен обмен на технологии и идеи, каза още шефът на военна болница.

От италианската болница описват нещо, което не е наблюдавано в България - кожни промени около месец след боледуване от коронавирус, което в в резултат от засягането на малките кръвоносни съдове. Правили са и биопсии на сърца, което у нас също не е правено. По този начин е доказано и засягането на миокарда.Оказва се, че засягането на кръвоностните съдове от COVID-19 може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Мутафчийски каза, че италианските им колеги смятат, че аносмията е много често срещан симптом, дори и без проявата на другите симптоми.

Пациенти с COVID-19 от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Той обясни, че по отношение на лечението в италианската болница в последно време не използват хидроксихлорохин, но използват антибиотици в същите комбинации, в които ние ги използваме. Те не използват нестероидни противовъзпалителни средства. Включени са в големите проучвания за ремдесивир, не споделят някаквъв голям ефект, но продължават да работят в тази посока.

Друго нещо което споделят от "Сан Матео" е, че наблюдават усложнения от пневмоторакси и були, които се получават при интубирани пациенти, във ВМА има един такъв случай - единствения починал с плазмопреливане.



Различното, което правят в болницата в Павия е, че използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата, това сега започва да се разработва във ВМА. Те са отчели, че най-добра наситеност на антитела има в първия месец след заразяването, след третия месец вече не я използват. Имунитета след боледуване от COVID-19 е много краткотраен. В клиниката залагат на това, от което са видяли най-добър ефект - хиперимунната плазма. Имат запаси над 5 000 дози с хиперимунна плазма за посрещане на втора вълна.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 27 май 2020 г.