/ iStock/Getty Images
Започва разпространението на петдесет хиляди донорски карти
Започва разпространението на 50 хиляди донорски карти. То е в рамките на започващата национална информационна кампания за донорството и трансплантациите. Донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантациите са уникално постижение на медицината, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес.

Разбиха частна клиника, търгувала с органи на похитени хора

Картите ще се разпространяват чрез Българския Червен кръст и регионалните здравни инспекции, обясни министър Ананиев и подчерта, че те не са задължителни и нямат юридическа стойност.

БГНЕС

Волята, изразена в картата, би била ориентир само за близките на приносителя на картата. При настъпване на мозъчна смърт даването на съгласие от страна на близките остава като задължително изискване, въпреки волята, изразена в картата.

Чакащи за белодробна трансплантация с обвинения към Ананиев

В брошура, прикрепена към картата, подробно е описано какво са донорство, мозъчна смърт, законови изисквания и др.

За трансплантация на някакъв орган към юни 2019 год. чакат 1151 българи, като над 1000 чакат за бъбречна трансплантация. От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор, допълни министър Ананиев.

Разкриха канал за донорство на бъбреци у нас

В рамките на информационната кампания искаме хората да се замислят за ролята на донорството, искаме посланията ни да достигнат до семействата, училищата и университетите, каза още той. Инициативата ще продължи до 5 декември, когато ще се направи отчет на кампанията.
БТА