училище
училище / iStock/Getty Images
Над 4000 училищни занимания са били осъществени в 107 музея в страната през изминалата година, предаде БТА.

Учителите и музейните педагози са преподали 1050 теми от учебния материал за различни класове, сочат данни от Регистъра на музеите, цитирани от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

"Културните институции са различното лице на знанието и ние трябва да го показваме на децата и учениците", е заявила заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на представянето на най-добрия урок в музей за предходната учебна година. Той е отличен в първия конкурс на МОН за музейно образование и се състоя в Етнографския музей в Пловдив с ученици от втори клас на Основното училище "Екзарх Антим Първи" в града.

Заместник-министър Михайлова е подчертала, че МОН разширява възможностите културните институции да стават образователна среда. Освен в музеи, часове вече може да има в театри и галерии. Очаква се Министерството на образованието и науката, и Министерството на културата да подпишат споразумение, което ще позволи на учителите да преподават и в библиотеки.
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева е казала, че се надява децата да припознаят и библиотеките като място, където могат да придобият нови знания и умения. Заедно със заместник-министър Михайлова тя е присъствала на урока по предмета "Околен свят", в който децата са учили за бита и занаятите през българското Възраждане.

Учениците са били разделени на два отбора и са се състезавали кой ще опише по-подробно картината на Иван Мърквичка "Пловдивски пазар". След това заедно със заместник-министрите са рисуваха върху глинени съдове, тъкали на малки станове и са месили хляб. Учителката им Нина Караиванова е обяснила, че децата лесно възприемат чрез преживяване.
По думите й е важно още от начален етап учениците да опитват сами да оценяват усилията си и да търсят допълнителна информация. Нина Караиванова е получила наградата на МОН "Константин Величков" за използването на музеите като образователна среда и за урока си по "Околен свят" в Етнографския музей.