/ БГНЕС
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заяви при изслушването си от ВСС, че е жертва на казуса "Осемте джуджета", колкото и тези, които "загубиха бизнеса и здравето си". 

Този казус беше крит три години и от мен, научавах само от медиите какво става, но се надявам той да бъде изяснен, посочи Сарафов.

Проверката във ВКП  е започнала по публикации в медии на 24 юни 2020 година, възложено е на Марио Василев, който вече е пенсионер, посочи Сарафов и отбеляза, че този случай е бил използван от магистрати, за да може през институцията да разчистват сметки.

На 15 юли 2021 година главният прокурор е сложил резолюция, че е запознат и това значи, че е изпратено в архива и по този начин е сложен кръст на всички действия, обясни Сарафов,

Става дума за безпардонна употреба със спецпрокуратурата, използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси. Аз съм жертва на оперативно майсторство на Гешев, той ме покани на това място, за да бъдат разпространени снимки срещу мен, каза още Сарафов.

Изслушването му продължава.

Малко по-рано, единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат.

Пленумът на ВСС размести точките в дневния си ред и разгледа предложението за спиране на процедурата за избор на главен прокурор. Предложението беше внесено от министъра на правосъдието Атанас СлавовТо беше взето с 18 гласа “за”.

Славов за доклада на ЕК: Няма доказателства за преследване на корупцията по високите етажи на властта

Единодушно с 18 гласа “за” временно изпълняващият длъжността Борислав Сарафов ще бъде изслушан за случаят “Осемте джуджета”, както и по отношение на упражняван натиск и влияние върху членове на Висшия съдебен съвет, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Пленумът на ВСС единодушно реши да изслуша Андрей Янкулов от “Антикорупционния фонд“ по време на разглеждането на втората точка от дневния ред на Пленума на ВСС, а именно по случая „Осемте джуджета“.

БГНЕС

БГНЕС