Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с казуса „Осемте джуджета“. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Справката е изготвена на 21.07.2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото заседание на Пленума на ВСС (на 06.07.2023 г.).

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор, се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

ВСС ще обсъжда аферата „Осемте джуджета“

Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап.

С оглед на горното по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София  извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.