Бизнесменът Илия Златанов е в ГДБОП, където е на разпит по аферата, станала известна като „8-те джуджета“. Вчера в дирекцията показания даде и Явор Златанов, син на Илия Златанов.

Илия Златанов
Георги Димитров


Явор Златанов на разпит в ГДБОП заради аферата „8-те джуджета“

Баща и син спорят за собствеността на бизнеса им за милиони, свързан с асансьори. Двамата обаче заедно обвиняват в рекет бившия следовател Петьо Петров, по-известен като Еврото, собственик на заведението „8-те джуджета“ в София.

Илия Златанов
Георги Димитров


В поредица от интервюта пред „Антикорупционнния фонд” Златанов-баща се оплака, че е жертва на висши представители на Прокуратурата и на Петьо Петров. Целта била да му вземат бизнеса и имуществото.

"Досег с прокурори не съм имал. Аз съм само потърпевш от прокурори – цялата Специализирана прокуратура. След края на март миналата година, когато Петьо Петров за трети път ми заяви, че ще ме вкара в затвора и че ще изчезна като песъчинка, ако не му подаря всичко, не съм го виждал”, заяви Илия Златанов, цитиран от NOVA.


Поискаха наказания за трима прокурори от „Осемте джуджета”

„Успешно развивам бизнеса си въпреки яростните усилия на всички държавни институции да ми пречат”, каза още той.

А по думите на сина му Явор, аферата можело да се определи като "семеен скандал" допреди да се намесят Пепи Еврото, Любена Петрова и останалите. 

По аферата „Осемте джуджета” бяха разпитани бившият вътрешен министър Младен Маринов, дъщеря му, както и  бившият следовател Петьо Петров, жена му Любена Петрова и собствениците на фирмата „Делта гард”, допълва NOVA.