/ БГНЕС
България има много работа да свърши в следващите месеци. Положителното е, че се оценяват усилията на правителството именно да планира мерките, които трябва да бъдат приети следващите месеци в противодействие на корупцията, по отношение на реформата в съдебната система, и по отношение на теми, които дълго време са били държани извън медийното внимание като регулиране на лобизма и свободата на медиите. Това са мерки, които следващите месеци трябва да влязат в парламента".

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов преди заседанието на ВСС.

"Резултатите от поредният доклад са ясни на всички - няма убедителни доказателства за преследване на корупцията по високите етажи на властта”, каза той и добави, че именно реформите, които предлагат, трябва да променят това.

ВСС ще обсъди натиск върху членовете му и „Осемте джуджета“

Славов коментира, че в заседанието на ВСС има много ясни и конкретни точки за обсъждане, сред които натиск върху магистрати, случаят “седемте джуджета.” Той каза, че в началото на заседанието ще постави конкретни заключения, които прави ЕК в доклада си, но уточни, че предстои да стане ясно дали това ще бъде коментирано.

По отношение на доказателствата, които Сарафов внесе за случая “осемте джуджета”, той посочи, че ще предложи да се извърши проверка на констатациите в доклада.

Самият факт, че този доклад три години е държан някъде, е тежко дисциплинарно нарушение на ръководството на прокуратурата, говорим за екипа на Гешев и неговите заместник-прокурори”, коментира той.
БГНЕС