/ БГНЕС
Топлинните счетоводители са предали на Топлофикация изравнителните сметки
98533
Топлинните счетоводители са предали на Топлофикация изравнителните сметки
  • Топлинните счетоводители са предали на Топлофикация изравнителните сметки
Изравнителните сметки за парно и топла вода в София вече са предадени от топлинните счетоводители и фактурирани от столичната Топлофикация към сметките на абонатите за месец юли.
 
От дружеството отказаха да дадат информация колко от клиентите им имат да получават пари и колко от тях трябва да доплатят за изминалия отоплителен сезон, защото до 1 октомври тече срок, в който неосигурилите достъп на топлинния счетоводител могат да го направят и корекцията при тях ще се отрази върху сметките на останалите потребители в сградата.

Прогноза: 25 000 души повече ще имат право на помощ за отопление през зимния сезон
 
Абонатите, които имат суми за получаване, могат да ги поискат на каса или по банков път, или да ги оставят за покриване на следващи сметки.
 
Топла зима с по-кратък отоплителен сезон и цена на парното с 24 процента по-висока от предходната. Това е равносметката на топлинния счетоводител с най-много клиенти в София - 280 хиляди домакинства. По негови данни отоплението и топлата вода в жилище до 50 квадрата е струвало средно 367 лева за целия сезон, а за по-големите апартаменти между 70 и 100 квадрата, разходът е бил малко над 700 лева. Около 47 процента от клиентите на това дружество имат да връщат пари на Топлофикация, като най-голямата част от тях трябва да доплатят сума от 10 до 100 лева.
 
Докъде стигна идеята за индивидуални договори между абонати и Топлофикация?

При какви случаи потребителите имат да доплащат, припомня Георги Русев, мениджър "Обслужване на клиенти" в дружеството: "Ако потребителите са ползвали завишено отопление и топла вода спрямо предходен сезон, това налага доплащането в изравнителната сметка. На второ място и основна причина е, че клиенти не осигуряват достъп на обявените дати за годишен отчет, което води до служебно начисление за отопление и за топла вода".
 
Служебното начисление се прави върху максималната мощност на отоплителните тела и може да се коригира чрез допълнително осигуряване на достъп на топлинния счетоводител до имота.

Може ли да се докаже дали сметката за парно е надписана?
 
Възможността за такава рекламация е до края на септември, припомни Боряна Колева, изпълнителен директор на третия по големина топлинен счетоводител в София: "Най-често това са апартаменти със собственици в чужбина. Такива отчети се завършват до края на септември и се подават за фактуриране през октомври".
 
Допълнителното отчитане и коригирането на сметки с начислена максимална мощност ще се отрази върху сметките на останалите абонати в сградата, обясниха от столичната Топлофикация. Дружеството предлага два варианта за връщане на суми на клиентите си - на каса или по банков път, но след попълване на заявление, налично на електронния им сайт. Сумите за доплащане могат да бъдат внесени в центровете за обслужване, онлайн или по банков път.