Слабо раздвижване в цените на ипотечните кредити през юни
Слабо раздвижване в цените на ипотечните кредити през юни / netinfo

През последния месец двата индекса „Моите пари” покачиха стойностите си

Изминалият месец юни донесе три базисни пункта върху стойността на Индекс МОИТЕ АРИ – BGN и тя достигна размер от 7.83%. Върху Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR добавената стойност е 5 базисни пункта. С това нарастване индексът приема стойността 7.47%.

И този месец не донесе така очакваното поевтиняване на ипотечните кредити. С настоящото покачване, незначително по своята същност (особено при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN), индексите се върнаха в обичайната си тенденция на развитие. В случая е трудно да се говори за тенденция, тъй като от началото на годината, а дори и от края на миналата, развитието е линейно. За този период няма ясни индикации за посоката, в която трайно би се установила тенденцията. Липсват индикации за трайно понижаване на цените на кредитите, липсват и такива за повишаването им. Временните покачвания или спадания са резултат на временни влияния, които нееднократно са коментирани. Част от тях са промоционалните оферти на банките, банкови обединения, други пазарни фактори. Независимо от това, стойностите на индексите се движат около една постоянна средна стойност.

През изминалия един месец на банковия пазар се случиха две събития, които имат отношение към стойността на индексите, както и едно, което вероятно ще окаже влияние върху юлските стойности. През юни приключи обединението на една от най-големите банкови групи в страната. Резултатите от това не закъсняха, но те не бяха в посока към подобрение. Приемайки единна политика в групата и уеднаквяване на условията по кредити, новите параметри не подобриха офертите. Имаше някои значителни подобрения, които обаче бяха неутрализирани от други корекции в параметрите на офертите.

След окончателното сливане тази група от банки влоши най-добрата си оферта с осем базисни пункта при левовите кредити и с 11 базисни пункта при евровите. Причините за това са няколко. При левовите кредити, групата намали таксата за разглеждане на документи от 65 лв. на 37.50 лв. Чувствително намали и лихвата – с 33 базисни пункта. Групата намали също и годишната си такса за управление на кредита – с 5 базисни пункта. С това подобренията се изчерпват. Вече като цяла единица, банките от групата изискват 20 лв. повече за оценка на обезпечението, като се включва и застраховка „Имот”. Именно тази застраховка неутрализира всички изброени подобрения по офертите. Получава се така, защото тя се начислява периодично върху постоянна сума (стойността на имота), която в случая е по-висока от сумата на кредита. Така макар и само с един нов компонент се неутрализира подобрението по изброените до тук елементи.

Аналогично е развитието и при евровите кредити. Описаните промени по левовите кредити са идентични и при евровите. Впечатление прави, че въпреки това влошаването е по-голямо. Причината е, че лихвите се подобряват с по-малка степен – с 31 базисни пункта и така влиянието на застраховка „Имот” се усилва.

Второто „събитие” през юни бе продължаване на уеднаквяването на офертите на банките от друга група на банковия пазар. При една от банките нарастват застраховката „Имот” – с 4 базисни пункта и таксата за управление на кредита – с 20 базисни пункта. Същите тези два компонента се покачват със същите размери и при втората банка от групата. Освен тях двойно се повишават таксите за разглеждане на документи и таксата за усвояване на кредита. Описаните промени са както при кредитите отпуснати в левове, така и в евро. Тези повишения са другата причина за повишаването на двата индекса.

През месец юни приключиха и част от промоциите на някои банки – факт, който ще има бъдещо отражение. Това положително ще рефлектира върху юлските стойности на индексите. Продължават все още процесите на уеднаквяване на офертите на банките в две от групите на банковия пазар. Тези процеси също ще повлияят върху стойностите на индексите, а по какъв начин анализите тепърва ще разкриват.