Сините възразиха на евентуален скок на ДДС
Сините възразиха на евентуален скок на ДДС / снимка: БГНЕС
Сините възразиха на евентуален скок на ДДС
28449
Сините възразиха на евентуален скок на ДДС
  • Сините възразиха на евентуален скок на ДДС

Скокът на ДДС с 2 процента се обсъжда отново от управляващите, съобщи за Дарик Румен Христов от Синята коалиция. Той обясни, че тази информация е стигнала до сините неофициално. Христов бе категоричен, че неговата политическа сила няма да подкрепи евентуалното увеличение на данъка от 20 на 22 %, защото то само ще свие потреблението, а няма да напълни хазната. Най-добрият източник на пари за бюджета са разработването на проекти по европейските програми, допълни Христов. Ето какво още каза той:

Синята коалиция няма да подкрепи такова предложение. Многократно заявявахме, че има други мерки, които биха спомогнали да се реши бюджетният дефицит. От една страна, това са мерките, свързани с увеличаване на приходите, от друга страна, това е драстично свиване на някои от държавните разходи или на тези от публичния сектор, защото в сферата на публичния сектор са около 480000 заетите, ако не се лъжа. Част от нашите предложения са за свиване на тези звена, други са за намаляване на техните разходи, свързани с издръжка. И в този смисъл ние считаме, че не са изчерпани всички мерки, преди да се стигне до повишаване на ДДС.

А за какви проценти е обсъждан въпросът за увеличение?

Процентите са 22 на сто. Това, което се опитахме да сметнем при 22-23 процента, ако евентуално се приемат тези граници, са около 600-700 млн. до края на годината според нас, което пак няма да бъде достатъчно за решаване на всички въпроси.

Увеличението с 2 процента на ДДС беше обсъждано от тристранния съвет като антикризисна мярка. След като партньорите решиха, че 60-те мерки ще съберат 1,6 млрд. лева в хазната при дефицит от 1,5 млрд. лева, идеята беше отхвърлена на този етап.