/ dariknews.bg,архив
Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева
95300
Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева
  • Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева
Прагът на кешовите плащания остава 10 000 лв. Това стана след като парламентът прие окончателно промените в Закона за данък върху добавената стойност.

До последно само ГЕРБ настояваха прагът да се намали на 5000 лв., но не успяха да убедят другите парламентарни групи.
 
Аргументът, с който ГЕРБ искаха прагът за кешови плащания да се намали от 10 000 на 5000 лева - това била поредна мярка за борба със сивата икономиката.
 
Предложение за нов таван на плащанията в брой не мина в бюджетната комисия

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова към изсветляване на икономиката, защото това щяло да доведе до повишаване на приходите. И беше категорична, че понижаването на прага няма да затрудни хората по никакъв начин.
 
Това обаче не успя да убеди колегите й и срещу намаляването на лимита се обявиха всички останали политически сили. Пред Дарик депутатът от левицата Румен Гечев допусна, че желаната от ГЕРБ промяна може да бъде в услуга на банките. "За банките това е една значителна допълнителна печалба. В момента лихвите са ниски и една значителна част от печалбата правят от такси и услуги, които трябва да се заплащат. Това щеше да увеличи оборота на банките и те, няма никакво съмнение, биха, спечелили", обясни той.

Това беше вторият опит на ГЕРБ да прокара намаляване на прага на кешовите плащания, но отново неуспешно.