Прокуратурата разследва присвояване на 18 млн. евро около Белене
Прокуратурата разследва присвояване на 18 млн. евро около Белене / снимка: DarikNews.bg

Плащанията към фирмата консултант по проекта "Белене" са продължили след спирането му, заявиха на пресконференция Мария Капон и Иван Иванов от инициативните комитети, които се обявиха против рестарта на строежа на централата, съобщава БТА. Според тях става дума за над 7 милиона лева.

Те представиха три фактури, издадени на НЕК, за плащания към "Уорли Парсънс". На 29 май 2013 г. е издадена фактура за НЕК на стойност 2 139 744 евро, на 4 февруари 2013 - за 267 468 евро, а на 10 септември 2012 г. - за 1 439 776 евро и 80 цента. Фактурите са за "нормален труд и нормални разходи".

Иван Иванов поиска министър Драгомир Стойнев да отговори дали продължават подобни плащания и дали тази противозаконна практика продължава при настоящото управление. Според него подобни плащания са и противоконституционни, тъй като противоречат и на
решението на Народното събрание. Капон допълни, че документите ще бъдат предоставени на прокуратурата и заяви, че не приема бивш или настоящ министър да каже, че е не наясно какво се прави с НЕК, тъй като принципалът на НЕК е Министерството на икономиката и енергетиката.

От държавното обвинение съобщиха, че още на 9 август тази година Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по тези факти. То касае длъжностно присвояване в особено големи размери /18 млн. евро/, представляващо особено тежък случай. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от същата дата делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Разследването продължава и с оглед неговите интереси и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения.

След решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене" не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект, заяви пред „Фокус" депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Той бе спрян от правителството на ГЕРБ през март 2012 г. на първия Министерски съвет, на който аз участвах в качеството ми на министър на икономиката, енергетиката и туризма", припомни Добрев. "Основният въпрос, върху който трябва да се съсредоточат от Инициативния комитет против „Белене", е това каква е позицията на сегашното правителство по този доказано ненужен и абсолютно финансово непоносим за страната ни проект", коментира Делян Добрев.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев заяви, че по време на мандата му не са изплащани средства по проекта АЕЦ "Белене". Той обясни, че в министерството е била получена фактура на посочената от Мария Капон дата - 29 май, а шефът на НЕК по това време Иво Лефтеров е разпоредил да бъде направена проверка. Василев допълва, че няма представа как е протекла проверката и какви са били резултатите от нея и напомня, че на 29 май е встъпил в длъжност неговият наследник на поста Драгомир Стойнев.

По разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев са предприети необходимите действия за недопускане на плащания по проекта за втора атомна. Това се казва в позиция на ведомството по повод информацията за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене" и последвалото съобщение на Софийска градска прокуратура за образувано "досъдебно производство по изнесените факти".

Принципната позиция на икономическото министерство е, че не следва да се извършват плащания по проект, който е спрян с решение на Народното събрание, се казва още в съобщението. Настоящото ръководство на министерството съдейства изцяло на разследващите органи за установяване на обстоятелствата по тази тема.