Прогноза за 2100 година: Промяната на климата ще застраши българския туризъм
Прогноза за 2100 година: Промяната на климата ще застраши българския туризъм / ThinkStock/Getty Images

Туристическата индустрия в южните европейски държави като Испания, Италия и България е заплашена заради промените в климата. Това показват данни на доклад на Европейския съюз, цитиран от британския в. "Индипенднът".

В изследването, озаглавено "Времето е от значение: адаптиране на туристическото търсене към климатичните промени в Европа" се казва, че промяната в климатичните условия може да превърне желани южни туристически дестинации по-малко атрактивни за туристите.

Байков: Спадът на туристите от Западна Европа трябва да се коригира с екстремни мерки

Горещите и сухи лета в южни страни като Испания и България биха могли евентуално да доведат до увеличаване на засушаването, горски пожари и загуба на дива природа.
Увеличаването на температурите би могло и просто да направи средиземноморските страни прекалено горещи за посещаване в пика на лятото. Тези фактори бих могли да направят тези страни по-малко привлекателни за туристите. В същото време според доклада по-северни страни с по-умерени лета биха могли да се радват на увеличен туристически интерес.

Докато докладът определя България и Испания като най-големите губещи, северните балтийски страни като Латвия, Естония, Словения и Словакия биха могли да се радват туристически бум. Въпреки това обаче туристите не трябва да бързат да отменят почивките си - предположенията на доклада засягат периода след 2100 г.
Според данните южните средиземноморски страни биха могли да изгубят приходи от туризъм в размер на до 0,45% от БВП всяка година. В случая на Испания това означава загуби до 5,6 млрд. евро годишно.

Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди

Според проучването промяната на климата може да доведе и до промяна в това кога и как взимаме отпуските си в бъдеще. В него се казва, че хората биха могли да започнат да взимат отпуските си по-равномерно в рамките на годината, като те ще бъдат и по-кратки, за да могат да се радват на по-мекото време и през други сезони.

Източник: БГНЕС