Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди
Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди
81283
Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди
  • Нова наредба завишава изискванията към хотелите с повече звезди

Диетичен конфитюр, английски чай и телевизор с плосък екран трябва да предлагат четири- и петзвездните хотели у нас. Това предвижда новата Наредба за категоризация на местата за настаняване, приета на днешното заседание на правителството. Тя завишава изискванията към хотелите с повече звезди и облекчава тези с по-ниска категория. 

Отпада изискването за бързината на обслужване в заведенията, което беше заложено в стария проект на наредбата.

Падна изискването колко бързо да се сервира в заведение

До началото на февруари стаите в хотелите с 4 и 5 звезди трябва да имат свежи цветя или живи растения, изложени на видно място. Закуската трябва да включва най-малко три топли ястия, включително едно от яйца и едно от месо, три хлебни или тестени изделия, масло и най-малко два, а за 5-звездните - три различни вкуса на конфитюри/желета/мед и едно диетично. Закуската трябва да съдържа и два вида пресни плодове, фреш, няколко разновидности на горещи напитки със и без кафе, селекция от специални чайове, английски и индийски чай.

Телевизорът се явява задължителен във всяка категория, но за 5-звездните трябва да бъде с плосък екран, с диагонал 81 см. За всяко легло са необходими минимум две възглавници, които трябва да са в два различни размера или вида.

Завишават се и изискванията към къмпингите у нас, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. „Те също съответстват на 1, 2 или 3 звезди и в зависимост от това има специална маркировка. Задължително трябва да предлагат ток и вода, за да може да се осъществява едно нормално къмпингуване”, посочи тя.

Дивото къмпингуване не е уредено в наредбата.

За да вдигнат категорията или да защитят звездите си, местата за настаняване ще имат срок от шест месеца.