Подписаха с Шел за търсене на нефт и газ в блок Силистар в Черно море
Подписаха с Шел за търсене на нефт и газ в блок Силистар в Черно море / БГНЕС

Министерството на енергетиката подписа с "Шел" договор за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Силистар" в дълбоко Черно море. Договорът е на стойност 18.6 млн. евро. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бонусът за държавата ще бъде 4.9 милиона евро. Срокът на договора е 5 години с възможност за удължаване два пъти по две години.

През есента на миналата година енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В." е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Силистар".

Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Подписаха с "Шел" за търсене на нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море
netinfo
Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството

„Роял Дъч Шел плс" - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.", от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.