Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар в Черно море
Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар в Черно море / снимка: Министерство на енергетиката
Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море
81953
Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море
  • Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море

„Шел" е избраният изпълнител за проучване за нефт и газ в блок „Силистар" в дълбоко Черно море. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че от компанията предлагат работна програма от 18.6 милиона евро, а при подписване на договора в държавната хазна ще постъпят 4.9 милиона евро. За блок „Терес" обаче оферти не са постъпили и предстои процедура по приключване на конкурса.

Първият сондаж за газ в "Хан Аспарух" - през февруари догодина

За конкурса за избор на компания, която да проучва в блок „Силистар" в дълбоко Черно море, е имало и други кандидати, но само „Шел" са подали оферта.

„Имаме избран изпълнител за най-големия блок - „Силистар". Това е компанията „Шел". Това е един от световните лидери в бранша. Това, което те предлагат като работна програма, е на стойност 18.6 млн. евро, като при подписване на договора бонусът, който ще получи държавата и средствата ще влязат веднага в бюджета, са 4.9 млн. евро", каза министър Петкова.

За Терес обаче не са получени оферти и конкурсът ще се прекрати. „За „Терес" имаше купени документи от пет компании. Там не получихме оферта и ще стартира процедура по прекратяването на конкурса, но изключително важно е това, което се случи със „Силистар". Той заедно с „Хан Аспарух" са най-големите блокове в дълбоко Черно море. Геоложките проучвания за „Силистар" са изключително благоприятни. Надявам се скоро България да има и местен добив", каза тя.

Министърът на енергетиката допълни, че договорът с „Шел" за блок „Силистар" ще стане факт след решение на Министерски съвет и изрази надежда това да се случи до края на октомври.

Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството

Теменужка Петкова коментира и предстоящата либерализация на енергийния пазар. Тя отново каза, че опитът на другите страни показва, че след либерализиране има увеличение на цените, но следва падане под нивата преди либерализацията. По думите й от 1-ви декември борсата трябва да започне първите пробни действия, а свободния енергиен пазар да е факт от 1-ви януари. Тя допълни, че се обсъжда вариант за битовите потребители да има преходен период и да се включат през месец март.