/ Gulliver/Getty Images
Златото по стените на най-престижната зала в Големия президентски дворец във Франция е отстъпило в полза на фина палитра от сиво след продължилия месеци ремонт.

Премахнати са килимите и завесите в кралско червено, както и гоблените, които покриваха стените на главната зала за приеми на Елисейския дворец, някои от които в продължение на повече от 40 години. На тяхно място са избрани гълъбово-сиви килими и завеси, бродирани с мотиви на листа, а върху стените са изобразени символите на Френската република.

Президентът Еманюел Макрон и неговата съпруга Бриджит не крият желанието си да обновят Елисейския дворец, като представят модерни творби от Пиер Алешински, Робер Делоне и Никола де Стал, които отразят техните по-прогресивни вкусове.

От кухнята на Елисейския дворец: Главният готвач Гийом Гомес

Приемната зала от 1000 кв.м, наречена „Зала на празненствата“, е мястото, където Макрон е домакин на 160 официални вечери, приеми и други събития всяка година.
 

Залата, която е била открита през 1889 г., бе затворена от ноември за ремонт, който струва 500 000 евро - цена, която вероятно ще провокира „повдигане на веждите“ в момент, когато Макрон е изправен пред силни улични протести заради високата цена на живот.

Бриджит и Еманюел: историята на една необикновена любов

Бившият инвестиционен банкер се опитва да се отърси от етикета "президента на богатите", измислен от критиците му в началото на годината, след решението му да намали данъците за бизнеса и богатите инвеститори. Правителството твърди, че реставрационните работи, отлагани с години, са били наложителни - сградата на Елисейския дворец, датира от началото на 18 в. Изтъква се, че ще бъде пусната нова колекция сувенири с марката „Елисейски дворец“, които да помогнат за покриване на разходите.
 

Gulliver/Getty Images


"Ние възприемаме отговорността за опазването на тези исторически паметници много сериозно... като в същото време отчитаме и ограниченията на нашите публични разходи", заявява представител на Елисейския дворец.

Залата е предназначена да бъде "образец на френските постижения и майсторство", добавя той.
БГНЕС