/ БГНЕС
От днес влиза в сила максимален осигурителен доход от 3000 лева
100144
От днес влиза в сила максимален осигурителен доход от 3000 лева
  • От днес влиза в сила максимален осигурителен доход от 3000 лева
Максимален осигурителен доход от 3000 лева и нова формула за изчисляване на пенсиите влизат в сила от днес. Въпреки че беше планирано отпадане на тавана за новите пенсии, това няма да се случи, след като правителството заложи запазването му за всички пенсии от тази година.
 
От 1 януари се увеличават изискваните стаж и възраст за пенсиониране на жените и мъжете, както е заложено в Кодекса за социално осигуряване - жените могат да излязат в пенсия при навършени 61 години и четири месеца, а мъжете - при навършени 64 години и два месеца.
 
В края на миналата година управляващите решиха да увеличат максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева, но да запазят тавана на пенсиите за всички пенсионери. Този таван е в размер на 910 лева, а от 1 юли ще се вдигне до 40 процента от максималния осигурителен доход или 1200 лева за 2019 година.
 
Нова ще бъде и формулата за изчисляване на пенсиите, отпуснати след края на 2018 година - в нея ще влиза само доходът, върху който са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година, а ако човек няма осигурителен стаж след тази дата, ще се взема наличният доход, независимо от продължителността на периода, за който се отнася. Във формулата е заложен и таван на индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на бъдещата пенсия.
 
Освен това тежестта на година осигурителен стаж се замразява на 1.2 процента, въпреки предвиденото постепенно нарастване. Тежестта на годините има значение при преизчисляването на пенсиите от 1 юли. От тази дата минималната пенсия ще се увеличи от 207 на 219 лева, а всички пенсии, отпуснати до края на 2018 година, ще се вдигнат с 5.7 процента. През тази година минималното обезщетение за безработица ще бъде 9 лева на ден, а максималното - 74 лева на ден.
 
От днес влиза в сила и новият размер на минималната работна заплата - тя се увеличава от 510 на 560 лева.