Орешарски бил виновен за новия заем от 16 млрд. лв.
Орешарски бил виновен за новия заем от 16 млрд. лв. / снимка: БГНЕС
Орешарски бил виновен за новия заем от 16 млрд. лв.
77989
Орешарски бил виновен за новия заем от 16 млрд. лв.
  • Орешарски бил виновен за новия заем от 16 млрд. лв.

Правителството на Пламен Орешарски е виновно за взимането на нови заеми заради завещания дефицит, обяви икономическият експерт на Реформаторския блок - депутатът Мартин Димитров. Пред Дарик той посочи, че от медиите е научил за намерението за теглене на нов заем от 16 млрд. лв., но нямало място за притеснения.

Финансовото министерство обясни за дълга и дефицита за периода 2015-2017

Мартин Димитров, който е и заместник-председател на групата на Реформаторите в парламента, обясни, че е научил от медиите за предстоящия заем.

„Разбрах го тези дни от публикации в медиите. По информация от правителството за 14 от тези 16 млрд. става въпрос за рефинансиране на дълг, който в този период се очаква да има падеж и трябва да бъде рефинансиран. Място за драматизиране няма", каза Димитров. По думите му хората трябва да разберат и разбират, че вземането на нови заеми се дължи основно на огромния бюджетен дефицит, оставен от кабинета „Орешарски".

Попитан, дали Реформаторският блок ще подкрепи инициативата за нов заем, Мартин Димитров отговори: „В момента ми задавате въпроса така: болният пациент да го оставим ли да умре или да купим антибиотици. Нямаме избор, това е наследството на Орешарски, не можем да оставим пациента да умре. Това е нашата родина и не можем да направим друго", каза Димитров.

Опозицията обвини кабинета, че „загробва" страната с нов дълг зад гърба на парламента.

Вижте какво каза Румен Гечев от БСП

От своя страна управляващите обясниха, че няма нищо драматично в цифрите и всъщност става дума за заем от 16 млрд. лв. За тригодишен период. С по-голямата част от средставата ще се рефинансират стари задължения.

Вижте обяснението на председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова