Определянето на минимална заплата по райони би довело до нелогичности
Определянето на минимална заплата по райони би довело до нелогичности / снимка: БГНЕС, aрхив

Идеята за минимална заплата по региони е трудно изпълнима технически поради различни причини. Това каза в предаването "Кой говори" на Дарик заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. По думите му подобен подход би довел до някои нелогичности при определянето на размера на минималното трудово възнаграждение. Според него секторен подход би бил по-правилен. Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че идеята за различна минимална работна заплата по райони няма да се осъществи.

Камен Колев отбеляза, че синдикати и работодатели вече са договорили минималните социално осигурителни прагове за следващата година. Тези прагове са определени на базата на сектори, отрасли, дейности по различни видове длъжности. Ако се наложи всички тези дейности, които са 84, да се диференцират по региони, по думите на Колев това е „една тримерна матрица", която е непосилна техническа задача.

Колев посочи и друг проблем пред диференцирането на минималната работна заплата, като даде пример с Врачанския регион, който е четвърти в страната по показателя средна работна заплата, тъй като там се намира АЕЦ „Козлодуй", където средното възнаграждение е 1800 лв. „Това значи ли, че ако сложим една минимална работна заплата там, съобразена с това четвърто място и преди всичко от наличието на АЕЦ-а там, няма да убием останалия бизнес", коментира Колев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че идеята за минимална заплата по региони няма да се реализира, а дебатът и общественото внимание, които се съсредоточават върху този въпрос, се изместват от основната тема. Той допълни, че синдикати и работодатели продължават да договарят минималните осигурителни прагове в един свободен, естествен и автентичен процес, където бизнесът и работниците са представени по определен начин, както става в нормалния цивилизован свят, от който страната ни е част. Според него основната тема опира до цената на труда.

Чуйте дебата в предаването „Кой говори" за бюджет 2013 и за идеята за диференцирана минимална заплата: