НС одобри да се въведат тол такса за камионите и електронни винетки за колите
НС одобри да се въведат тол такса за камионите и електронни винетки за колите / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за пътищата, които уреждат въвеждането на смесена система от тол такса за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките.

Павлова: Едва ли 8 лева средно на месец за винетка са проблем за шофьорите

Условията, редът и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за плащане на такса за изминато разстояние - тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки, се определят с наредба на Министерския съвет, записаха депутатите.

Винетката поскъпва до 97 лв.

Шофьорите са длъжни да предоставят при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси за преминаване по републиканските пътища.

Хиляди шофьори в страната казаха „не” на по-скъпите винетки

Националната система за събиране на такси за използване на пътната инфраструктура включва и Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние (ЕУЕСТ), записаха депутатите. Установените в България доставчици могат да предоставят ЕУЕСТ след като бъдат регистрирани в национален електронен регистър на доставчиците на ЕУЕСТ, поддържан от Агенцията "Пътна инфраструктура", и след сключването на договор с лицето, събиращо таксата за изминато разстояние.

Пътища и такси: Как е в Европа

Отстоянията от пътните възли, при които се изграждат крайпътни обслужващи комплекси, вече ще се определят в Наредбата за специално ползване на пътищата, прие още парламентът. Досега законът предвиждаше забрана за изграждане на такива обекти на отстояние, по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

За предотвратяване на опасността от падащи дървета, които могат да застрашат сигурността на движението по републиканските пътища или живота и здравето на хората, с решение на управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" се допуска премахването им в площите, попадащи между обхвата на пътя и ограничителната строителна линия. За решението се уведомява Изпълнителната агенция по горите.

Депутатите приеха на второ четене и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С измененията се въвеждат санкции за нарушения, извършени от разпространителите на корабни горива. Предвидени са и санкции за кмет на община, който не разработи в срок програмата за намаляване на нивата на замърсителите на въздуха.

Източник: БТА