Лиляна Павлова: Едва ли 8 лева средно на месец за винетка са проблем за шофьорите
Лиляна Павлова: Едва ли 8 лева средно на месец за винетка са проблем за шофьорите / БГНЕС.архив

Регионалният министър Лиляна Павлова направи аналогия между казуса с поскъпването на винетките и поддържането на пътищата и въпроса за яйцето и кокошката. „Това е като яйцето и кокошката - или събираме такса за поддържане на пътищата и инвестираме и ги поддържаме, или ако не плащаме - няма как да поддържаме пътища", каза тя пред Нова телевизия.

Анализът показва, че 600 млн. лв. годишно трябват, за да може да се поддържат пътищата в добро състояние, а в момента държавата разполага с 200 млн. лв. Секторът е недофинансиран, каза Павлова.

"Осем лева средно на месец излиза стойността на годишната винетка и толкава ще плаща един шофьор, който си купи винетен стикер, напомни Павлова. „Всеки, който ползва, кара автомобил, едва ли 8 лева ще са му проблем", каза тя.

Тя увери, че се работи по въпроса за въвеждането на смесена система за таксуване на шофьорите. В нея водачите на превозни средства с тегло до 3,5 тона ще плащат винетки, а на тежкотоварните - тол такси.

„За да се въведат тол таксите обаче всички пътища трябва да бъдат опасани с бариери и камери. Но така ще бъде по-справедливо - всеки ще плаща за изминати километри и според тонажа на превозното средство, което управлява", обясни министър Павлова. И допълни, че ако и леките автомобили се таксуват според изминатото разстояние, пътуването с кола ще стане далеч по-скъпо, отколкото е в момента.

През 2016 г. трябва да се проведе процедурата по Закона за обществените поръчки и ако тя премине успешно, от 2017 г. ще бъде въведена електронна винетка. Тя ще е за всички пътища в страната.

„Не е толкова просто, не е да сложим пет бариери и след това да ви събираме такси. Вие си представяте пет бариери на петте магистрали. А ние имаме 20 хил. км пътища. Затова трябва цялата държава, всички пътища да бъдат опасани с рамки и камери и трябва да бъдат направени тези устройства, за да може да се плаща, а винетката да стане електронна. Така системата ще е по-справедлива", каза регионалният министър.

Тя подчерта, че електронните винетки ще са за време, а не за изминато разстояние. Ако плащате за изминато разстояние, ще бъде много по-скъпо, заяви Павлова.

Регионалният министър увери, че властите имат готовност да се справят с евентуални силни снеговалежи. „Снегорините ще бъдат общо 3200. И зимата не изненадва нас, а неподготвените шофьори", категорична бе Павлова.

Източник: Novanews.bg