Нови правила след края на програмата за енергийна ефективност
Нови правила след края на програмата за енергийна ефективност / БГНЕС, архив

След края на Националната програма за енергийна ефективност санирането вече няма да е 100% безвъзмездно. Като бъде изчерпан настоящият ресурс за обновяване на многофамилни жилищни сгради, ще се пристъпи към нова процедура, в която собствениците ще трябва да осигурят между 20 и 25% от финансирането.

Новите правила ще влязат в сила най-рано през 2018 година. Очаква се дотогава да се създаден финансов механизъм за отпускане на нисколихвени кредити на етажната собственост. Подробности чуйте от Вили Янкова.

До няколко години санирането вече няма да е напълно безплатно, каза Гергана Благиева от Министерството на регионалното развитие. Собствениците вече ще трябва да осигуряват между 20 и 25% от финансирането, като точният процент все още не е ясен.

Борисов: Всяка година ще заделяме по 1 милиард лева за саниране

Тя посочи, че все още няма решение, но процентът безвъзмездна помощ ще намалява поетапно, а не рязко. "Говорим за 20-25 на сто съфинансиране от страна на собствениците може би първоначално. Това е въпрос на финансов анализ", каза експертът.

Тепърва предстои създаване на финансов механизъм, който да позволи на етажната собственост да получава нисколихвени кредити за саниране. Идеята е лихвата по тях да бъде в размер на 3-4%, а държавата да бъде гарант по заема. Търси се и вариант за подпомагане на социално слабите собственици.

"Тоест хората, които нямат възможност да се включат със съфинансиране държавата да застане до тях и да ги подпомогне по някакъв начин с някакъв процент - 80-90 или 100 процента за хората, които отговарят на социалните критерии", каза Благиева.

Новите правила за саниране ще влязат в сила най-рано през 2018 година.