/ БГНЕС, архив
Основният мотив за работа в родината е възможността за развитие
Над половината от българите в чужбина обмислят да се върнат в родината, сочи проучване
99797
Над половината от българите в чужбина обмислят да се върнат в родината, сочи проучване
  • Над половината от българите в чужбина обмислят да се върнат в родината, сочи проучване
Близо 31 процента от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21 процента се колебаят. Това показва анкета сред над 4000 сънародници в повече от 70 държави. Над една трета от участниците в проучването на Българската асоциация на софтуерните компании посочват, че основният мотив за работа в родината е възможността за развитие. През 2017 г. ръстът на българския софтуерен бранш е близо 20 на сто, като всяка втора компания планира растеж между 25 и 50 процента за следващата година. Пречка са постигане на тези планове обаче е липсата на кадри, затова прогнозите са за 10-процентен растеж.
 
На фона на тези данни Асоциацията на софтуерните компании започва кампанията „ЗАвръщането“ за привличане на желаещите да се завърнат у нас.

Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

2,54 млрд. лeвa са оперативните приходи на софтуерната индустрия за 2017 г., което е двойно увеличение спрямо 2012 година. Това показва Барометърът за бранша, който Българската асоциация на софтуерните компании изготвя всяка година. Секторът е един от най-бързо растящите в страната, посочи Георги Захариев от Управителния съвет на асоциацията.

"Данните са актуални за 2017 г. Близо 20% ръст в приходите, като това погледнато за 5-годишен период е даже повече от удвояване на оперативните приходи. Виждате - 109,4% спрямо 2012 г. 15% увеличение на работните места само за една година и прогнозите за следващата година, тоест за 2018 г., според нас консервативно ще бъдат около 10%, макар че индустрията спокойно може да поеме и над 20%", посочи Захариев.

Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

Основната пречка пред развитието на ИТ сектора обаче е липсата на кадри. Затова от индустрията обръщат поглед и към сънародниците ни в чужбина. Оказа се, че интересът към работа в софтуерния сектор в родината е голям. Показателен е и броят на включилите се в онлайн анкетата сред българите, които живеят и работят в чужбина, каза ръководителят на кампанията „ЗАвръщането“ Бистра Папазова: "Броят отговорили е 4300, което надмина нашите очаквания много. Ние си бяхме поставили цел да получим 1000 отговора. От тези 4000 души две трети са с висше образование. Отговорилите са от над 70 държави в на практика всички континенти, като най-много са от Великобритания, Германия и САЩ".
 
Средната заплата в софтуерния бранш е 2700 лева, посочи председателят на асоциацията Доброслав Димитров. Но мотив за завръщане е не само стандартът на живот на ИТ специалистите у нас, а и възможностите за професионално развитие. От бранша все още анализират резултатите от проучването и скоро ще обявят подробности за кампанията за привличане на българите, които живеят в чужбина.