Петя Аврамова
Петя Аврамова / БГНЕС
Държавната компания „Автомагистрали“ няма сключени договори с подизпълнители за изграждане на автомагистрала „Хемус“, заяви на брифинг регионалният министър Петя Аврамова. Тя добави, че няма изплатени аванси, а средствата са по сметка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в Българска народна банка и ще бъдат използвани само за строителството на 134-километровия участък, за което са отпуснати.

Държавното дружество "Автомагистрали" ще изгражда 134 км от АМ "Хемус"
 
Бившият регионален министър, а сега заместник-министър Николай Нанков обясни, че решението да се избере държавна компания се базира на градивните предложения на опозицията, която критикува обществените поръчки като „порочни“. По думите му така се гарантирала по-голяма публичност. Нанков отрече управителят на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев да е бил съдружник с Гинка Върбакова и посочи, че това е внушение под формата на въпрос.

Правителството отпусна близо 1,3 млрд. лева за още 134 км от магистрала „Хемус“
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ сключиха договор за изграждането на 134 км от автомагистрала „Хемус“ без обществена поръчка в края на декември миналата година. Договорът е на основание чл. 14 от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители, какъвто е АПИ. Стойността му е над 1,1 милиарда лева без ДДС, като средствата са от републиканския бюджет. Парите бяха отпуснати с решение на Министерски съвет от бюджетния излишък в края на миналата година.