Месим хляб с австрийско брашно, по-евтино е
Месим хляб с австрийско брашно, по-евтино е / netinfo

Хлябът ще поскъпне най-малко с 10% до края на годината, прогнозира във Варна председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев. Той участва в събрание на местната браншова организация.

Причината за ценовия скок е повишението на изкупната цена на брашното, което се дължи на лошата реколта. Сред другите фактори са увеличението на тока от 1 юли, изискването за внедряване на системата за контрол на качеството на храните НАССР, както и недостигът на работна ръка в бранша, което кара работодателите им да увеличават разходите за работни заплати.

Пред Дарик председателят на варненския съюз на хлебопроизводителите и сладкарите сподели, че фирмата му - "Лагард", е поръчала 200 тона брашно от Австрия, тъй като един тон суровина там е с 10 лв. по-евтин дори с включените транспортни разходи. В момента изкупната цена на тон брашно тип 500 в някои мелници у нас достига до 680 лева, а прогнозите са, че до края на годината брашното ще поскъпне до 720 лева за тон.

На днешното си събрание хлебопроизводителите обсъждат мерките, които трябва да се предприемат срещу нелоялната конкуренция в бранша.

По неофициални данни 50% от хлебопроизводителите у нас са в сивата икономика, а мазите на някои хотели в курортните комплекси се превръщат в нелегални цехове за хлебни и сладкарски изделия, които работят без необходимите разрешения от санитарните органи и могат да бъдат много опасни за здравето на туристите.

Други новини от Варна