/ Thinkstock/Getty Images
Дали ще поскъпне цената на водата в столицата с 18% от 1 април, решава на закрито заседание КЕВР.
 
Регулаторът ще разглежда нов проект на решение на работната група, след като веднъж вече го върна за преработка. Според разчетите сега действащата цена на водата от 1.82 в София ще скочи на 2.16 лева за кубик. Бизнес планът на Софийска вода предвижда до 2021 година водата в столицата да поскъпне с 47% в сравнение с цената в момента.

Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София

 
Водата в столицата трябваше да поскъпне от 1 март с 18%, според разчетите на „Софийска вода”. Това обаче не се случи, след като КЕВР върна проекта на решение на работната група относно заявлението от „Софийска вода“ за одобряване на бизнес плана на дружеството за следващите 5 години и ценовото заявление на ВиК оператора.
 
Това е причината днес регулаторът да разглежда отново дали и с колко ще поскъпва водата в столицата.

Очаква ли ни поскъпване на парното и тока?
 
Според разчетите услугата трябва да поскъпне с 18% тази година, което означава вместо сегашните 1.82 лв. софиянци да плащат 2.16 лв. за кубик.
 
Предвижда се цените да продължават да се увеличават - така за следващата година поскъпването спрямо действащите цени ще бъде с 27%, през 2019 – 35%, а след 3 години столичани ще плащат с 41% повече за кубик отколкото в момента. През 2021 цената на водата за столичани ще се е увеличила с 47% . Тоест тогава един кубик ще бъде 2.69 лв.

КЕВР решава за цената на водата в столицата

 
Ако бизнес планът на Софийска вода и ценовото им предложение за тази година бъдат окончателно приети на закрито заседание на КЕВР днес, ще влязат в сила от 1 април.