Очаква ли ни поскъпване на парното и тока
Очаква ли ни поскъпване на парното и тока / БГНЕС, архив
Очаква ли ни поскъпване на парното и тока
92851
Очаква ли ни поскъпване на парното и тока
  • Очаква ли ни поскъпване на парното и тока
Ще има граждански протести, ако цената на водата в столицата се увеличи, прогнозира пред Дарик председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Според енергийния експерт исканото увеличение от 18% на цената на водата е прекалено голямо и няма финансово обяснение.

Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София

"Аз смятам, че при планирания ръст на цената на водата, ще има протести, защото този процент не е обоснован обективно. Няма направен анализ защо скокът в цената е толкова голям", коментира Хиновски.

Калоян Стайков от института за пазарна икономика обясни, че понякога домакинствата могат да забавят някои не съвсем спешни битови сметки. "Принципно това е възможно когато има увеличение на цените. По данни на НСИ се вижда, че първо се плащат кредитите, а след това битовите сметки", посочи той.

Газът поскъпва под 5% от догодина, парно и ток – без промяна

Предстои да бъде решено и дали природният газ да поскъпне от 1 април с исканите от "Булгаргаз" 32%. Ако това се случи, скача и цената на парното, обясни още Иван Хиновски. "Минимум 10% ще бъде скокът в цената на парното, ако това се случи, но това ще стане от март нататък", прогнозира Хиновски и посочи, че около 75% от разходите на "Топлофикация" са за газ.

Какво представлява социалната тарифа на тока

Цената на електроенергията също трябва да се покачва, но плавно, според искането на Световната банка. Това трябва да се случва с по 5% годишно до закриването на регулирания пазар.

Хиновски припомни идеята си за създаване на граждански съвет към електроразпределителните дружества и ВиК секора с цек по-голяма прозрачност при формирането на крайната цена на услугите.