Камен Колев: Кабинетът да направи преглед на методиката за цените на тока
Камен Колев: Кабинетът да направи преглед на методиката за цените на тока / снимка: БГНЕС
Колев за методиката за цените на тока
74285
Колев за методиката за цените на тока
Колев за руските санкции и българския износ
  • Колев за методиката за цените на тока
  • Колев за руските санкции и българския износ

Цените на тока трябва да растат нагоре, защото в системата са натрупани огромни дефицити. Това заяви в "Дарик Сиеста" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. По думите му и премахването на таксата от 20% от вятърните и соларните централи ще влоши като цяло състоянието на системата. Колев е категоричен, че от година-две насам се правят само аварийни и крайно необходими ремонти, което поставя системата под риск. Затова служебното правителство трябва да помисли за новата цена на тока през октомври и промяна на методиката за изчисляването й.

"Необходимо е сериозно вглеждане в методиката за образуване на цените. Ясно е, че цените ще претърпят промяна, въпросът е тя да е постепенна, по-плавна, но посоката е ясна. Удачно е да се прегледа самата методика - тя в момента не стимулира самите монополни дружества да намаляват своите разходи, напротив, стимулира ги да доказват все по-големи разходи. Така че е възможно и препоръчително да се огледа от служебното правителство методиката за тези цени, така че да се въведе, въпреки че те са регионални монополисти, елементи на конкурентност, така че усилията на едно или друго монополно дружество да намали своите разходи да не рефлектира в понижаване на пределната му цена, определена от регулатора", каза Колев.

Енергийно бедни са 15-17% от населението по данни на бизнеса

Според него не е вярно тезата, че чрез подпомагане за енергийно бедните ще се обхване по-голямата част от населението - 60 или 70 процента. По оценка на бизнеса енергийно бедни са около 15-17 на сто и по думите на Колев към тях трябва да се насочат усилията и да се подпомагат. Не е редно с ниски цени да се подпомагат и бедния - този, който няма възможност да си плаща, и богатия - този, който има тази възможност, категоричен е Колев.

Камен Колев бе категоричен, че другата съществена задача пред служебния кабинет е пускането на спрените пари от еврофондовете и разплащането с бизнеса. Към момента задълженията на държавата и общините наброяват около 1 млрд. лева, но това поставя под риск възстановяването на ДДС от държавата и със сигурност ще доведе до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост.

Руските санкции удрят 40-50 родни фирми

Контрасанкциите на Русия към Запада обхващат около 2-2.5 на сто от износа на България за Русия, който е в размер на 750 млн. щатски долара годишно и касаят преди всичко износа на някои плодове и зеленчуци като пресните череши. Иначе на плодове и зеленчуци ние сме вносители - 80 на сто от консумацията ни е внос, така че ние внасяме, а не изнасяме с изключение на пресните череши за Русия, напомни Колев. Ще се засегне млекопреработващата промишленост - изнасяме за Русия кашкавали и сирена, както и месопреработвателната промишленост, консервната промишленост, замразени зеленчуци също изнасяме. Руските контрасанкции касаят около 40-50 български предприятия, за които това ще е болезнено, те ще загубят този пазар за период от една година, след което трудно ще го възстановят. "Те са направили инвестиционни разходи за разработване на този пазар. Лесно е да кажем да пренасочат своите усилия или да реализират тази продукция на друг пазар, но това изисква време, а всеки пазар е специфичен, има различни изисквания. Но все пак в мащаба на цялата икономика ефектът е, че около 2 на сто от износа за руския пазар ще бъде засегнат", каза Колев.

По думите му е добре, че на този етап санкциите не засягат виното и спиртните напитки, които са 3.5 на сто от износа, както и лекарствата, които са около 30 на сто от износа.

Според Камен Колев засега заетостта в частния сектор остава стабилна. По-скоро, ако се стигне до масови съкращения, това би засегнало някои държавни предприятия.