/ Guliver/Getty Images
Пестеливостта е едно от най-често срещаните качество в милиардерите на планетата. Въпреки баснословните суми в сметките си, най-богатите хора на планетата обичат простичко меню, летят в бизнес, а не първа класа и ползват не непременно нови стоки и вещи.

Уорън Бъфет няма мобилен телефон

Forbes оценява състоянието на инвеститора на 75,6 млрд. долара. Той обаче си остава един от най-скромните милиардери, който все още обитава къща, купена през 1958 г. за 31 500 долара. Чужди са му и такива типични за милиардерите предмети като мобилен телефон и персонален компютър. Но 86-годишният Бъфет може без никакви скрупули да отиде сам на летището, за да посрещне приятел или колега.

Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души?

Карлос Слим се вози на старичкия Mercedes-Benz

По данни на Forbes Карлос Слим е бил най-богатият човек за 2010 и 2013 г. Сега той е пети с 54,5 млрд. долара. Мексиканският бизнесмен от ливански произход е натрупал състоянието си от точни инвестиции. Вече 40 години той живее в неголям дом с 6 спални, вечеря домашно приготвени ястия със семейството си и предпочита старичкия Mercedes-Benz пред яхтите и скоростните коли.
 

Guliver/Getty Images

Амансио Ортега живее в средностатистическо жилище

Четвъртото място в списъка Forbes и състоянието от 71,3 млрд. долара не направиха от Амансио Ортега почитател на кича и безделния живот. Милиардеът живее в средностатистически апартамент в северния испански град Ла Коруня. Предпочита скромността в облеклото си, почти всеки ден се носи син блейзър, бяла риза и сиви панталони. Въпреки милиардите си, Амансио почти не пътешества - 81-годишният предприемач все така е претрупан с работа. През 1985 г. той основа компанията Inditex, в която влизат най-популярните магазини за масови продажби Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Uterqüe, Stradivarius, Bershka. В момента компанията разполага с 6750 магазина в 88 държави, а през 2014 г. чистата печалба на корпорацията бе 2,5 млрд. евро.

Вижте кои са осемте най-богати хора в света

В офиса си Чарли Ергън използва дивани втора употреба

Ръководителят на Dish Networks също не обича да пилее пари за себе си. По думите му пестеливостта му е възпитана още от детските години. Милиардерът смята, че не е необходимо да харчи за деликатеси и други глезотии на гастрономическото изкуство. Той отива на работа със сандвичи и пие обикновена газирана вода. Никога не лети в първа класа, а като мебели в офиса използва дивани втора употреба.

В професионалните среди Ергън е известен като агресивен и твърд предприемач, който е напълно непредсказуем по време на преговори. Властният му характер са изпитали върху гърба си неговите подчинени - два пъти дневно се сканират пръстите им. По такъв начин той контролира кога служителите му идват на работа и кога си отиват. Ако някой закъснение с минути, милиардерът му устройва показно бичуване - крещи му пред всички.

Колко са богаташите със състояние над 1 млрд. долара?

Ингвар Кампрад отива на работа с градския транспорт
 

Guliver/Getty Images


Основателят компанията IKEA Ингвар Кампрад също винаги се е отличавал със скромност. Откакто е станал милиардер, шведският предприемач продължава да се вози на старичкото Volvo от 1993-а и предпочита да отива на работа било с автобус, а понякога и пеша. Кампрад притежава 43,3 млрд. долара, лети в икономична каса и предпочита стола на IKEA пред луксозните ресторанти.

У дома си Камрад има диван отпреди 32 години. Той налага пестеливостта и на своите служители - милиардерът изисква от тях да използват двете страни на листа хартия и изобщо да бъдат внимателни с офисния инвентар.

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

Азим Премжи следи харчовете и на тоалетна хартия

Индийският Бил Гейтс, както наричат този предприемач, също предпочита да лети в икономична класа и да се движи със стари коли. Той постоянно следи своите подчинени, постоянно напомня да се гасят лампите в компанията, дори следи колко тоалетна хартия се харчи в офисите на Wipro Technologies.
БГНЕС