Богатите американци станаха по-богати от всякога
Богатите американци станаха по-богати от всякога / снимка: Guliver/Getty Images

Най-богатите 400 американци са по-богати от всякога. Те разполагат рекордно богатство в размер на 2,34 трилиона долара, което е с 50 млрд. повече в сравнение с миналата година, показват новите данни на списание „Форбс".

Основателят на „Майкрософт" Бил Гейтс продължава да е лидер в престижния списък за 22-ри пореден път с богатство от 76 милиарда долара, запазвайки първото място в класацията, въпреки загубата на 5 млрд. долара от 2014 г досега.

Богаташът, увеличил най-много състоянието си за последната година, е изпълнителният директор на „Амазон" Джеф Безос - с 16,5 милиарда долара. Въпреки това той остава четвърти в списъка с 47 млрд. долара, 11 позиции нагоре спрямо 2014 г.

За първи път в историята създателят на „Фейсбук" Марк Зукърбърг влиза в топ 10 с богатство в размер на 40 млрд. долара. Солидната сума му донесе седмото място в списъка.
Сред новите имена в класацията е и създателят на „Snapchat" Евън Шпигел. Той се записва в историята като най-младият богаташ в класацията на Форбс с 2,1 млрд. долара, въпреки че това му осигурява едва 327-мо място.

85-годишният Уорън Бъфет, чието състояние се оценява на 68 млрд. долара, заема второто място в класацията от 2001 г. насам.

Въпреки че напуска поста си на главен изпълнителен директор на софтуерната компания „Oracle Corp" миналата година, Лари Елисън е запазил своята трета позиция в списъка на „Форбс" с богатство в размер на 47,5 млрд. долара.

Само на 31 години Елизабет Холмс, основателна на новаторски кръвни тестове на компанията „Theranos", е най-младата жена в списъка. Тя притежава 4,5 млрд. долара и е на 121-во място.

Средният размер на богатството на милиардерите тази година е 5,8 млрд. долара в сравнение с 5,7 млрд. долара миналата година.

Източник: БГНЕС