Изгодни ли са заемите в биткойни?
Изгодни ли са заемите в биткойни? / Guliver/Getty Images

Доколко са изгодни заемите в биткойни и могат ли да бъдат алтернатива на банковите? Това обяснява Ясен Янков, млад предприемач и технически директор в компания, която се занимава с посредничество при даването на заеми във виртуалната валута - свързват хората, които търсят кредити, с тези, които са склонни да ги отпуснат.

Разликата с банковия заем е, че инвеститорите сами решават при какъв процент да отпуснат заема в биткойни. Като цяло лихвите варират между 8 и 10%. При повече на брой инвеститори взимащите заем ще могат да се спрат на най-ниската предлагана лихва и да вземат средствата при по-добри условия.

Кандидатстването за заем в биткойни не отнема много време - не повече от 24 часа. Потребителят трябва да се регистрира в системата, да предостави необходимите данни за подсигуряване на системата и след верифициране може да иска заем.

Съотношението на хора, даващи заеми, към тези които търсят средства, е приблизително 20 към 80. Целта е обаче да се привличат повече инвеститори и съответно условията да се подобряват. Към момента интерес към заемите в биткойни има от цял свят, включително и от България.

„Работим по това да локализираме потребителите на сайта в различните държави, за да се повиши сигурността. Така ще можем да избегнем случая, в който потребител от САЩ дава заем на такъв от Близкия Изток например. Искаме да подобрим сигурността във връщането на заеми и да покажем, че е сигурно да се дават такива", обяснява Ясен.

По думите му в момента е изгодно да се вземат по-малки суми като заеми, за да е по-лесно и връщането им.

„Въпреки че става въпрос за виртуална валута, е хубаво този страх у хората да се преодолее. Ако разполагаш с валутата на хартия, това не я прави автоматично сигурна, виждали сме много такива случаи - като Аржентина например. А и все пак живеем в дигитална ера", допълва Ясен.

В края на миналата година Китай въведе ограничения за финансовите институции по отношение на биткойна. Това доведе до срив на цената от около 50%, след което тя отново тръгна нагоре.

„Именно затова биткойнът не е много привлекателен като краткосрочна инвестиция с цел бърза печалба. Валутата е доста волатилна в момента и всякакви новини могат да я накарат да расте или да пада с огромен процент. А доколко е балон - в момента това е някаква екосистема, която търпи главоломно развитие. В някаква степен това се свързва от някои с балон още от времето на срива при технологичните компании. Затова и хората са малко по-дръпнати и не могат да приветстват някаква по-бързо развиваща се икономика", казва още Ясен.

Затова и съветва на биткойна да се гледа като на по-дългосрона инвестиция и да се влагат не чак толкова големи суми.

„Колкото до регулациите, бизнесът може да се адаптира към тях. Най-удачният вариант е да се регулира като криптовалута под определени политики - има ситуации, бизнеси и продукти, които могат да приемат нейната псевдоанонимност, без да имат проблем с това. Но има и такива ,които трудно биха я приели. Биткойнът трябва да се надгражда от бизнеса - много бизнеси да предлагат различни услуги в биткойн, така ще се изгради един вид регулация. Иначе рискуваме да бъде регулиран до такава степен,че да не може да бъде използван", смята Ясен.

Според него биткойнът има потенциал в България - онлайн търговците биха могли да го интегрират в системите си, а после може да се развие и голяма борса за покупко-продажба, което да улесни потребителите.

* Не е препоръка за инвестиционно решение!