/ БГНЕС
Има напрежение сред работниците във военния завод "Дунарит" в Русе. Това заявиха на пресконференция синдикалните лидери на организациите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ в предприятието Стоил Георгиев и Диана Георгиева.
 
По думите на Георгиев постоянно се носят слухове за запорирани сметки на предприятието, дали ще има заплати, или няма, дали ще има работа и вярно ли е, че след Нова година няма да има работа.
 
Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит"

Синдикатите настояват да се изчисти това напрежение чрез министъра на икономиката и "Дунарит" да продължи да работи спокойно.
 
Във военния завод днес се е състояла среща с представители на работнически колективи на предприятията "Емко" - Трявна, и "Емко" - Монтана. "Събрали сме се да начертаем следващите стъпки в нашата честна и открита борба в защита на правото ни на работа, в изкарване на честно заработените си заплати", заяви Георгиева.
 
Ръководството на "Дунарит" подаде оставка, заводът продължава работа

По думите й правителството противопоставя работниците в трите предприятия срещу работещите от държавната фирма. Георгиева призова управляващите да не пречат на лицензите на фирмите.
 
Според двамата синдикални лидери е необходимо голямо обединение на всички работещи във военните предприятия, защото "днес може да сме ние, но утре може да са други".
 
Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври

По тази причина те отправиха покана към синдикалните организации във всички военни фабрики и подизпълнители, свързани със самото производство и представители на работнически състави да присъстват на 4 октомври т.г. на среща в завода "Дунарит".
 
Юрисконсултът Вероника Димиева от "Емко"-Трявна, каза, че обединение е нужно. "Постоянно ни проверяват. Искам да ви уверя, че проверките са тенденциозни, целенасочени, с нареждане да бъдат открити нарушения", каза Димиева.
БТА