Ако бъде сложена хавлия, чадър или палатка върху дюните, вече ще бъде наложена глоба от 500 до 1000 лева. За каравана санкцията скача от 1000 до 3000 лева.
 
С до 5000 лв. ще бъде глобен всеки, който се опита със заграждения да спре свободния и безплатен достъп до морските плажове. Подобна е санкцията и за концесионерите, които не осигуряват равностоен достъп до морето на посетителите от свободната зона.

Правителството забрани хавлиите и чадърите на плажовете с дюни
 
Някои хотелиери прогнозират, че новите забрани може да изгонят туристите. „Нека да има обяснителни табели – колко години са нужни, за да се създаде тази дюна, какви са процесите – на български, английски, немски. Бих искала да попитам г-жа Ангелкова – на всеки турист по един инспектор да ги глобява ли да сложим, как ще се контролира този процес?”, пита хотелиерът Диана Колчева пред NOVA.
 
Според Василка Цанева - началник на „Контрол на концесионната дейност” в Министерството на туризма, има проверяващи екипи, които, ако установят нарушение на място на морския плаж, предприемат необходимите действия.

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие
 
Tя добави, че всички дюни са картографирани в специализирани карти, които са на сайта на Агенцията по геодезия и картография. Всеки гражданин има свободен достъп до този сайт и може да се информира къде се намират такива образувания.
 
„Ние не можем да решим проблема с туристите и с изграждането на бетон върху дюните, но ще търсим далеч по-глобалния проблем, какъвто е някой да си постеле хавлия върху дюната”, казва Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие”.

Затвор за рисунки в пясъка по брега на испанския остров Гран Канария?
 
„Като че ли ни взимат за глупаци. Ако държавата иска да си влезе в роля, тя трябва да го направи, както беше обещала още след първия случай с дюните в Несебър – „Дюнигейт”. Тогавашният министър на регионалното развитие беше обещал, че държавата ще изкупи дюните”, добави тя. Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова постави под въпрос тази възможност, защото отчуждаването на частни земи с дюни щяло да струва около 1 милиард лева.
 
Защитени дюни до къмпингите „Смокиня” и „Кавацибяха разорани с багери в началото на януари. Тогава се оказа, че собственикът на парцела се е сдобил с него за 5000 лева, а дюните били вписани като земеделска земя.

Протестиращи поискаха забрана за строителство в защитени територии
 
В отговор институциите подготвиха нови правила за защита на дюните. Глобите за разрушаване на пясъчните образувания ще трябва да бъдат одобрени и от народните представители.
nova.bg