Хотелиер за забраната на хавлии по дюните: На всеки турист ли да сложим инспектор?

Ако бъде сложена хавлия, чадър или палатка върху дюните, вече ще бъде наложена глоба от 500 до 1000 лева. За каравана санкцията скача от 1000 до 3000 лева.
 
С до 5000 лв. ще бъде глобен всеки, който се опита със заграждения да спре свободния и безплатен достъп до морските плажове. Подобна е санкцията и за концесионерите, които не осигуряват равностоен достъп до морето на посетителите от свободната зона.

Правителството забрани хавлиите и чадърите на плажовете с дюни
 
Някои хотелиери прогнозират, че новите забрани може да изгонят туристите. „Нека да има обяснителни табели – колко години са нужни, за да се създаде тази дюна, какви са процесите – на български, английски, немски. Бих искала да попитам г-жа Ангелкова – на всеки турист по един инспектор да ги глобява ли да сложим, как ще се контролира този процес?”, пита хотелиерът Диана Колчева пред NOVA.
 
Според Василка Цанева - началник на „Контрол на концесионната дейност” в Министерството на туризма, има проверяващи екипи, които, ако установят нарушение на място на морския плаж, предприемат необходимите действия.

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие
 
Tя добави, че всички дюни са картографирани в специализирани карти, които са на сайта на Агенцията по геодезия и картография. Всеки гражданин има свободен достъп до този сайт и може да се информира къде се намират такива образувания.
 
„Ние не можем да решим проблема с туристите и с изграждането на бетон върху дюните, но ще търсим далеч по-глобалния проблем, какъвто е някой да си постеле хавлия върху дюната”, казва Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие”.

Затвор за рисунки в пясъка по брега на испанския остров Гран Канария?
 
„Като че ли ни взимат за глупаци. Ако държавата иска да си влезе в роля, тя трябва да го направи, както беше обещала още след първия случай с дюните в Несебър – „Дюнигейт”. Тогавашният министър на регионалното развитие беше обещал, че държавата ще изкупи дюните”, добави тя. Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова постави под въпрос тази възможност, защото отчуждаването на частни земи с дюни щяло да струва около 1 милиард лева.
 
Защитени дюни до къмпингите „Смокиня” и „Кавацибяха разорани с багери в началото на януари. Тогава се оказа, че собственикът на парцела се е сдобил с него за 5000 лева, а дюните били вписани като земеделска земя.

Протестиращи поискаха забрана за строителство в защитени територии
 
В отговор институциите подготвиха нови правила за защита на дюните. Глобите за разрушаване на пясъчните образувания ще трябва да бъдат одобрени и от народните представители.
nova.bg