/ БГНЕС
Движение „Възраждане“ събра около 200 000 подписа в подкрепа на лева
Граждани искат референдум за въвеждането на еврото
98268
Граждани искат референдум за въвеждането на еврото
  • Граждани искат референдум за въвеждането на еврото
Близо 200 000 подписа за провеждане на национален референдум относно присъединяването на България към Еврозоната е събрало Движение „Възраждане“. По закон това задължава депутатите да обсъдят дали такъв референдум да се проведе или не.
 
Предлага се въпросът на допитването: „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?”.
 
Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година

Лидерът на партията Костадин Костадинов обясни, че остават четири дни, за да досъберат нужните 200 000 подписа. Подписи се получават и от чужбина.

"Имаме повече от 35 000 подписа, дошли от чужбина. Имаме от САЩ, Аржентина, Египет, Австралия, Нова Зеландия. Най-възрастният подписал се е на 95 години от Плевен. Голям проблем се явиха и новите изисквания по GDPR - регламента за защита на личните данни. Заради него много хора отказват да предоставят своето ЕГН, което на практика ни затруднява да получим валидни подписи", уточни председателят на партията.

Лев или евро? Брюксел поставя нови условия пред членството ни (ВИДЕО)

Костадинов призна, че не се прави илюзии и не вярва депутатите да подкрепят провеждането на референдум. Той обаче предупреди, че ще обмислят и други стъпки, ако депутатите не се съгласят поне да се проведе референдум по темата.
 

референдум лев евро
БГНЕС


"В момента в БНБ има 44,5 млрд. лева, които осигуряват функционирането на валутния борд. След въвеждането на еврото тези пари влизат в пряко разположение на българското правителство. Представете си,че в един момент Бойко Борисов може да разполага с тях. Ние се съмняваме, че тези пари могат да се използват не в полза на обществото", изтъкна председателят на "Възраждане".

Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)

Народът ще обеднее значително, смята и Калин Калинов, който е член на партията. Според него ще се повтори ситуацията, която възникна в страната след деноминацията на лева през 1999 г. „Въвеждането на еврото ще направи най-бедните в България още по-бедни, а богатите ще забогатеят. Тъй като икономиката на страната е на последно място в ЕС това няма да позволи повишаването на заплати и пенсии и изравняването с тези в Западна Европа“, коментира Калинов.
 

референдум лев евро
БГНЕС


От Движение „Възраждане“ вече виждали опити управляващите да наложат въвеждането на еврото.