Големите икономики в Европа искат по-активно сътрудничество
Големите икономики в Европа искат по-активно сътрудничество / снимка: БГНЕС

Лидерите на четирите водещи страни в Европейския съюз - Великобритания, Германия, Франция и Италия призоваха за по-активно икономическо сътрудничество и демонстрираха единство в условията на нестабилните световни пазари, съобщи Ройтерс. В състоялата се в Лондон среща участваха британският премиер Гордън Браун, френският президент Никола Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел, италианският премиер в оставка Романо Проди и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Неотдавнашната финансова турбулентност увеличи рисковете за 2008 г.", се казва в комюникето от лондонската среща. Лидерите на четирите най-големи икономики в Европа призоваха за повече информация за състоянието на банките и за уязвимостта им към рискове, за да се избегне повторение на кризата с ипотечните кредити в САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди на пресконференция след срещата, че контролът върху финансовите институции ще бъде затегнат, ако те не гарантират прозрачност в действията си и не осигуряват пълна информация за финансовото си състояние.