Едва 419 от над 700 вътрешни одитори у нас са сертифицирани
Едва 419 от над 700 вътрешни одитори у нас са сертифицирани / netinfo
Недостатъчният брой кандидати и липсващи звена за вътрешен одит в някои общини и публични институции са основните предизвикателства, които заместник-финансовият министър Атанас Кънчев формулира по време на националната конференция за вътрешното одитиране. Форумът се проведе в столицата по инициатива на Министерството на финансите и икономическия синдикат към КНСБ.

Едва 419 от над 700 вътрешни одитори у нас са сертифицирани след полагане на изпит и имат право да извършват дейност според новия Закон за вътрешния одит. В същото време голяма част от институциите нямат такива звена, защото няма кандидати. Спасението е предложението на финансовото министерство за включването на длъжността стажант-одитор в класификатора на професиите, обясни заместник-министър Кънчев.

„Стажант-одиторите имат същите права и задължения като вътрешните одитори. Разликата е, че те не могат самостоятелно да изготвят и подписват работни документи, планови доклади, свързани с изпълнението на конкретен одитен ангажимент. За да се осъществява вътрешен одит в съответствие със законодателството и методологията, едно звено за вътрешен одит трябва да има минимум един вътрешен одитор, притежаващ сертификат”, каза Кънчев.

Без ясно решение засега остават и други проблеми, посочи заместник-финансовият министър: „Какво да правим с одита в общините, него го няма. Няма да централизираме одита пак, защото Европейската общност иска да го децентрализираме. Кажете как да го направим ефективен?!”

Синдикатите наблегнаха върху механизмите за привличане на повече кандидат-вътрешни одитори и укрепването на контрола върху публичните средства.