ДКЕВР предлага газът да поскъпне с близо 29%
ДКЕВР предлага газът да поскъпне с близо 29% / netinfo

Природният газ ще поскъпне с близо 29% от 1 октомври. Това е предложението на ДКЕВР, съобщи председателят й Константин Шушулов. Окончателно решение ще бъде взето на 29 септември. Междувременно стана ясно, че „Топлофикация – София” е изплатила половината от текущите си задължения към „Булгаргаз" и рискът от спиране на газа за столичани намалява.

Енергийният регулатор и „Булгаргаз” отново не успяха да постигнат съгласия за поскъпването на газа. Според шефа на газовата компания Димитър Гогов ако синьото гориво не поскъпне с искането то доставчика 36 процента, дружеството може и да не издържи финансово.

Председателят на регулатора Константин Шушулов влезе в конфликт с Гогов, като съобщи, че „Булгаргаз” работи с 5 млн. лв. печалба за изминалата година. Шефът на „Булгаргаз” остро възрази и подчерта, че компанията е на загуба с 65 млн. лв. В крайна сметка ДКЕВР взе решение на направи регулаторен одит в „Булгаргаз”. Шушулов предложи още „Булгаргаз” да се откаже държавния дивидент в размер на 3 на сто от печалбата и така скокът в цената на газа да бъде сведен от 28 до 25 процента.

Гогов се обяви против тази идея, тъй като, по думите му, дружеството изобщо не е на печалба. Крайното решение на комисията за поскъпването на газа ще бъде взето на 29 септември.

Междувременно Димитър Гогов съобщи, че „Топлофикация–София” е погасила 30 млн. лв. от общия си дълг от 60 млн. лв. към „Булгаргаз” за по-малко от 20 дни. От думите на Гогов стана ясно, че в момента софиянци не са изложени на риск от спиране на газоподаването.

По-рано през деня общински съветници от групата на БСП предложиха на енергийния министър Петър Димитров общината като мажоритарен собственик на парното да вдигне капитала си в дружеството до 75 на сто и да плати задълженията му към „Булгаргаз”.


„Топлофикация–София” е готова технически, но не и икономически да пусне парното от 1 октомври, съобщи на заседание на парламентарната комисия по енергетика директорът й Петко Милевски. Той се оплака от ниска събираемост и продаване на топлинна енергия под нейната себестойност