Цената за проектиране на жилищни сгради 12-15 евро на кв. м от есента
Цената за проектиране на жилищни сгради 12-15 евро на кв. м от есента / netinfo

С 2-3 евро на квадратен метър ще се увеличи цената за проектиране на жилищни сгради от есента. Така цените за проектиране ще станат 12-15 евро на квадрат. Това каза архитект Димитър Младенов от Камарата на архитектите в България, който участва в дискусия за проблемите на строителството, отразявани в българските медии.

Новата методика за изчисление на проектантските услуги се очаква да влезе в сила през септември, допълни Младенов. Според него проектирането на офис сгради ще е с 20-30 на сто ще е по-скъпо спрямо жилищните.

Въпреки повишението на цените, те остават в пъти по-ниски от същите услуги в Германия, категорични са архитектите. Новата методика за определяне на тарифите е необходима, за да се въведат антидъмпингови цени и да се гарантира качеството на проектите.

От есента на интернет страницата на Камарата ще бъде публикуван регистър с проектантските бюра в страната. По този начин гилдията ще излезе "на светло", а фирмите ще има достъп и до поръчки от чужбина.

Докато новите тарифи на проектантските услуги влязат в сила, ще важат сегашните – между 10 и 12 евро на квадратен метър средно за страната.