Божидар Данев: Има нарастване на тиранията на администрацията към бизнеса
Божидар Данев: Има нарастване на тиранията на администрацията към бизнеса / снимка: БГНЕС, aрхив

В изборна година не могат да се очакват съществени реформи, а техните наченки могат да се търсят в края на 2013-а с приемането на бюджета за следващата година. Това стана ясно от думите на икономистите Петър Ганев от Института за пазарна икономика и Георги Ангелов от института "Отворено общество" в предаването "Кой говори" по Дарик. От своя страна изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира, че част от негативните реформи за бизнеса знак ще продължат.

Тази година бизнесът ще разчита на собствени сили, не на реформаторски полъх

„Преди и след избори обикновено се говори против реформите и от страната на правителството, и от страна на опозицията, отколкото да се правят реформи. Обикновено, особено ако има смяна на правителството, след това се сменя и целият ешелон на властта и чиновниците се ослушват поне половин година, за да видят кой ще дойде на власт, дали ще ги махнат и не вършат много работа преди и след избори. Така че и политически, и административно не можем да очакваме голяма подкрепа за икономическия растеж", каза Георги Ангелов. По думите му случващото се през настоящата година ще е по-скоро на база на собствените сили на бизнеса въпреки трудностите да се движи и да се опитва да оцелява, а не толкова на някакъв реформаторски полъх, който няма откъде да дойде. Според Петър Ганев в края на годината могат да се заложат политики, свързани с реформи, които да бъдат вкарани с бюджета за 2014 година.

Реформите невинаги са с положителен знак за бизнеса

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев изтъкна, че реформите невинаги са с положителен за бизнеса знак и прогнозира, че именно част от тях ще продължат. Като пример в подкрепа на твърдението си той изтъкна новия закон за управление на отпадъците, където и бизнесът, и администрацията се задължава да събира разделно битовите си отпадъци, като глобите са от 3000 до 10 000 лева. Данев подчерта, че се въвежда реформа със санкционен механизъм, а не се следва европейската практика. Той допълни, че примерите от подобен характер са десетки.

Божидар Данев прогнозира, че негативните реформи ще продължат. „Те вървят меко и постъпателно, колебливо, не са реформи с взрив, които се рекламират от политиците", характиризира ги той. Данев обясни и, че таксите навсякъде се увеличават, непрекъснато в държавните учреждения част от таксите се превръщат в глоби. „Има нарастване на тиранията на администрацията към бизнеса, тъй като тя е безпомощна и мутира от безпомощност в тирания. Така че тихо и постъпателно администрацията ще продължи да действа", каза още той.

Изпълнителният председател на БСК напомни, че не се е осъществила реформата с въвеждане на електронното правителство, в бюджета за настоящата година не е заложен нито лев за електронния кадастър, който е в основата на проблемите с търговията на земя, не са изпълнени и част от антикризисните мерки, съгласувани със синдикатите и бизнеса през 2010 година. „В момента администрацията се е спотаила, получиха сериозно увеличение на заплатите и за всяко място в администрацията има от 40 до 200 кандидата. Тоест ние започваме да се превръщаме в страна на администрацията, която на всичко отгоре не е и ефективна", коментира още Данев.

В години на криза министерствата увеличавали харча за заплати,

намалявали капиталовите разходи

Според Георги Ангелов, това, което правият министерствата в години на криза е, че запазват или увеличават разходите за заплати на чиновниците и намаляват капиталовите разходи, тоест държавният сектор се декапитилизира. Той подчерта, че колкото по-малко са инвестициите в техника и оборудване, толкова по-ниска е производителността на труда. Като пример в подкрепа на твърдението Ангелов посочи МВР, където капиталовите разходи възлизат на 1 на сто от бюджета.

„Ние дори не инвестираме в хората, а поддържаме сегашното неефективно ниво на хората, но те не са добре заплатени, за да работят добре и да се привличат най-добрите кадри и всъщност се получава, че сваляме производителността на труда, въпреки че харчим много, а трябва да бъде обратно - да инвестираме в технологии, електронно правителство и така нататък, което автоматично премахва част от администрацията, която сега се занимава с работа на гише, въртене на папки от едно място на друго", очерта генералният проблем икономистът. По думите му именно в това е целият въпрос - да се види къде е проблемът и там да се инвестира, а не просто да се пази статуквото, като се пазят заплатите, без да се реформира, каза той.

Целия разговор в предаването Кой говори с участието на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и икономистите Петър Ганев и Георги Ангелов можете да чуете в Radio.DarikNews.bg