Борисов: Русия и Газпром нямат никаква вина по случая Овергаз
Борисов: Русия и Газпром нямат никаква вина по случая Овергаз / снимка: БГНЕС, архив

Русия и доставчикът "Газпром" нямат абсолютна никаква вина по случая "Овергаз".

Това каза премиерът Бойко Борисов пред бТВ, коментирайки кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015 г., свързана с доставките на природен газ от Русия за "Овергаз".

Русия спира доставки на газ за България от 1 януари?

Борисов показа документ, в който са разписани планираните доставки за „Овергаз”. „Газпром” ни предупредиха през БЕХ и „Булгаргаз”, че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки”, обясни министър-председателят.

По думите му ако управляващите не са били предупредени навреме, че има проблем, е имало две хипотези. Едната: „В 12 часа спираме газа, става ужас”. Борисов посочи, че тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: „Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне”.

Шефът на БЕХ: Държавата помогна да се предотврати една криза

„Ако за някого е нормално в 18.30 ч. на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост“, коментира още Борисов  ситуацията с руските доставки на синьо гориво на „Овергаз”, които в самия край на миналата година бяха поети от държавата.

По думите му за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които „правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дни”.

Вторият вариант бил по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право - а това, по думите му, означава с 10% по-висока цена. Бойко Борисов отбеляза, че в Санкт Петербург проявили разбиране за "чрезвичайната" ситуация.