Русия спира доставки на газ за България от 1 януари?
Русия спира доставки на газ за България от 1 януари? / снимка: БГНЕС, архив
Русия спира доставките на газ за България от 1 януари
83379
Русия спира доставките на газ за България от 1 януари
  • Русия спира доставките на газ за България от 1 януари

Премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща всички шефове в българската енергетика.

Причина за това стана писмо от руската "Газпром Експорт" до "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България. Това са около 200 хиляди домакинства от цялата страна, които са газифицирани.

Търсят газ в дълбоката част на Черно море напролет

След срещата при премиера от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" обявиха, че имат капацитет и готовност да реагират, като чакат отговор от шефа на "Овергаз" Сашо Дончев.

Това стана ясно от думите на шефа на БЕХ Жаклен Коен пред Дарик.

Той обясни, че за да може "Овергаз", като частен доставчик, да продължи да извършва дейността и да осигурява газ на 200 000 домакинства, трябва да се обърне към "Булгаргаз", обществения доставчик, който може да реагира.

В такъв случай "Овергаз" ще продължава да получава газ, но не през "Газпром", а през "Булгаргаз". В същото време "Булгаргаз" пак ще го получава от "Газпром" на регулирана цена като обществен доставчик.

"Лицензията на "Овергаз" е от компетентността на КЕВР, но "Овергаз" е задължен да доставя газ на своите клиенти и ако не може, КЕВР трябва да започне процедури. За да започне да получава газ от "Булгаргаз", "Овергаз" трябва да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договори. Държавните дружества имат пълна готовност да реагират", добави Коен.