Борисов правил психологически анализ на Путин и Ердоган
Борисов правил психологически анализ на Путин и Ердоган / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отново изрази надеждата си за над 3 процента ръст на икономиката през тази година, като подчерта привлечените евросредства в страната и очакванията си за ръст на износа. На срещата на бизнеса с правителството министър-председателят посочи, че е оптимист за финансово-икономическата стабилност, "ако не си объркаме държавата".

По отношение на казаното от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, че страната ни може да бъде давана за пример за усвояването на европарите Борисов изтъкна, че имаме 98 на сто усвояване за периода от влизането в ЕС до 2013 година.

"Да знаете как се защитава пред ЕК един провален проект, за да стигнем до 98% усвояване сега, при други условия щеше да звучи като виц", каза министър-председателят. И подчерта значимостта на милиардите евро, влезли в нашата икономика, в иновациите, в конкурентоспособността, както и евросредствата, които имаме да получаваме.

По отношение на бежанската вълна, Борисов изтъкна, че отдавна е предупреждавал, че границите трябва да бъдат затворени. "Единственият оптимизъм към ЕС, е че ние винаги малко бавно действаме като дойде криза, дали е финансова, дали е с мигрантите, но накрая намираме решение, макар и по-бавно. Надявам се да излезем и от тази ситуация", каза той.

България може да бъде давана за пример, смята еврокомисар

Борисов посочи, че не сме нито проруски, нито протурски настроени. "Ние минахме през тежки периоди, които не знам дали сте ги усетели. Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган. Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. „Южен поток" стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно и вследствие, на което наши производители фалираха, заради санкциите срещу Русия. Турция не ги спазваше - милиарди евро обороти", обясни Борисов. По думите му, когато са се сблъскали двамата титани, от България се е искало да заявява, че е протурска или протурска. „Ние нито сме протурски, нито проруски. Само ви напомням през какво сме минали, под какъв натиск съм бил подложен през това време", добави премиерът.Нашата цел е България да бъде остров на стабилност на Балканите, каза Борисов.

Борисов правил психологически анализ на Путин и Ердоган
netinfo
Министър-председателят благодари на президента Росен Плевнелиев, че през годините, в които работят заедно, имат единомислие и единодействие. "Няма нито едно място, където да сме дали разнопосочни сигнали - и в ЕС и в НАТО", каза той.

„Благодарен съм на Плевнелиев, че през тези години, в които работим заедно сме имали единомислие и единодействие на форумите, в които сме участвали. Където е бил той, където съм бил аз, политиката на България винаги е звучала по един и същи начин. Тя е била твърда, евроатлантическа политика", заяви премиерът.

Бизнесът и гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата, заяви Борисов. По съдебната реформа Борисов изтъкна, че пет закона трябва да влязат в парламента - за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и закона за борба с тероризма. Те трябва да влязат по дати в НС, повтори той.

Плевнелиев: Да ускорим реформите

"Направихме важни неща с промяната в Конституцията- засилихме ролята на инспектората, отчет на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др. Мисля, че ще успеем с тези законодателни промени, защото всичко, което правим е много крехко и има своите граници", отбеляза премиерът. Той спомена за понижените нива на безработицата, намаляването на контрабандата, ускореното усвояване на еврофондове.

Източник: БГНЕС, Фокус