България може да бъде давана за пример, смята еврокомисар
България може да бъде давана за пример, смята еврокомисар / БГНЕС

България може да бъде отличена като страна, свършила изключителна работа по отношение на усвояването на европарите и да бъде давана за пример. Това мнение изрази еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан по годишната среща на бизнеса с правителството на тема „България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката", която се провежда в София, предаде БГНЕС.

Правителството, начело с Борисов има огромна заслуга за това България да бъде фактор за стабилност, каза Хан. Европейската икономика има дял от 23 на сто в световен мащаб, но се намираме в най-тежката криза от последните десетилетия, посочи той.

"Не трябва да забравяме, че ЕС преди години имаше двойно по-малко членове и постигнатото през този период е благодарение на решимостта на всички страни-членки. ЕС успя в това си начинание и стабилизира Европа, без да загуби привлекателност. На това ставаме свидетели всеки ден, дори когато гледаме бежанците по границите, които искат да се доберат до европейските страни. Това е предизвикателство към нас", посочи Хан.

Делът на европейските страни и на ЕС като цяло в световната икономика намалява, изтъкна еврокомисарят. Той напомни, че България е направила интензивни реформи при влизането й в ЕС, които са изисквали тежки решения.

"Страната ви постави в ред своите публични финанси и стабилност, на която България се радва и днес", отбеляза той. И допълни, че това е за пример не само за страните, които кандидатстват за влизане, но и за настоящите еврочленки.

Важно е да се вземат решения, които укрепват икономическите връзки в региона. Сега разработваме регионална политика, която да прониква във всички сфери на живота. Ключовите елементи са силният фокус върху регионалното икономическо развитие, подчерта Хан.

Приоритет на България е да развива сътрудничеството в Югоизточна Европа и да развива ключови проекти в енергийния сектор, като посочи като нажен компонент е интерконекторът между България и Сърбия.

Трябва да се посрещат предизвикателствата в регионален план, едно от които е безработицата. Инвестициите трябва да се фокусират върху иновациите, не само върху инфраструктурата, заяви Хан. Той препоръча да се активизират пазарните сили, да се укрепва конкуренцията, да се създават работни места, да се подобрява благосъстоянието на гражданите и да се създават условия за присъединяването и на другите балкански страни към ЕС.

За съжаление, много държави в региона са поставени в ситуация на предизвикателства по отношение на върховенството на закона, на криминалните прояви, на престъпността и корупцията, подчерта той. В страните, на които престои да се присъединят към ЕС са им необходими още усилия в тези направления, каза Хан. В това отношение трансграничното сътрудничество е ключов фактор. И бежанският проблем е голям, около 20 млн. от 60 млн. души се намират до физическите граници на ЕС, което е изпитание за общността, призна той. ЕС е уязвим и трябва да работим в това направление като единна държава, препоръча той.

"Въпреки кризите и предизвикателствата Европа продължава да е най-привлекателното място в света, но трябва да си гарантираме сигурността по границите. Трябва да одобрим допълнителни средства за справяне с този проблем, трябва да подкрепим също и инициативи, чрез които да се интегрират бежанците, за да се чувстват те добре, защото те ще имат принос към нашите общества. Тази подкрепа ще бъде много по-евтина, отколкото да ги върнем обратно в техните страни", поясни Хан. И призова да бъдат убедени гражданите в тези усилия.