Плевнелиев: Да ускорим реформите
Плевнелиев: Да ускорим реформите / БГНЕС

Въпреки рисковете българската икономика се развива добре, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството на тема: „България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката", която се провежда в София, предаде БГНЕС.

Като конкретни показатели и измерители за състоянието на икономиката и нейното развитие държавният глава посочи БВП, усвояването на еврофондовете, намаляване на безработицата и др.

Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места

Президентът определи като безспорен успех на правителството управлението на усвояването на еврофондовете. Причината за добрата ситуация в страната е експортът, подчерта той и специално експортът за Германия, който е нараснал три пъти.

Ние сме регионалният иновационен хъб, подчерта Плевнелиев и назова предимствата на бизнеса да инвестира у нас.

Ръст на икономиката от 4.5% тази година е възможен, смята Менда Стоянова

Плевнелиев се спря и на значението на "София тех парк", където предприемачи от различни държави работят и развиват бизнеса си, налагайки марките и продуктите си в региона.

До 2020 г. ЕК планира да инвестира в региона 50 млрд.евро от структурните фондове, извън това има още 12 програми на стойност 1.2 млрд. евро за подобряване на евросредата, ако сме умни и ги управляваме качествено и коректно, каза Плевнелиев.

Всеки ден в България има запитване от потенциален инвеститор

"Бизнес средата у нас и в региона може да бъде много по-добра, макар че всеки ден чувстваме сблъсъка между олигархията и бизнеса, това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще. Затова са нужни реформи - въведете антикорупционно законодателство, електронно правителство, работеща съдебна система и др. Въпросът е да дадем път на правилата и демократичните институции, не на задкулисието и връзките. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което да се направи", подчерта Плевнелиев.
В противен случай няма да има инвестиции, напомни президентът и допълни, че не бива да крием проблемите си, а да ускорим реформите. Трябва да действаме у нас и в региона реформаторски, с устойчиви показатели, смята президентът.

Източник: БГНЕС