/ iStock/Getty Images
Най-добрите мениджъри в големите американски компании получават 278 пъти повече от служителите в компаниите и разликата продължава да се увеличава, показва проучване, цитирано от „Сабах“.

Средното заплащане на изпълнителните директори в 350-те най-големи американски фирми през 2018 г. е било 17,2 милиона долара годишно, включително опции за акции, които обикновено представляват 2/3 от пакетите им за заплащане, показва проучване на Института за икономическа политика.

Разликата между изпълнителния директор и работниците се е увеличила 58 към 1 през 1989 г. и 20 към 1 през 1965 г., според EPI, независим мозъчен тръст, фокусиращ се върху въпросите, пред които са изправени работниците с ниски и средни доходи.

Аржентина: По-ниски данъци и по-високи заплати


От 1978 до 2018 г. компенсацията на изпълнителния директор се е увеличила с над 1 000% - с все по-богати обезщетения в акции - докато заплащането на работниците е нараснало с малко под 12%.

„Тази ескалация на компенсацията на изпълнителния директор допринася за разширяването на разликата между много високите доходи и най-ниските с 90%“, се казва в проучването.

"Икономиката няма да пострада, ако на мениджърите се плаща по-малко (или повече се облагат с данъци)", твърди още проучването.

В него се казва още, че инфлацията на заплащането „не отразява нарастваща стойност на уменията, а по-скоро използването от мениджърите на властта им да определят собствените си заплати. „И тази растяща сила в горните слоеве води до растеж на неравенството в нашата страна“, 
БГНЕС